Sfeerverlichting in de tuin

Sfeerverlichting in de tuin

De herfst staat voor de deur, maar stiekem hebben we toch telkens nog warme avonden. Om deze verlate zomeravonden zo lang mogelijk te rekken is het fijn om goede sfeerverlichting in de tuin te hebben. Niet alleen om de zomer te rekken, maar vooral ook tijdens de overgangsfase van de herst naar de winter kan sfeervolle tuinverlichting een aanwinst zijn. De dagen worden korter, de kaarsjes binnen gaan aan en in de tuin kan dan de sfeerverlichting aangezet worden.

Soort verlichting

De tuin wordt steeds meer gezien als verlengstuk van de woonkamer. We willen allemaal zo lang mogelijk van onze tuin genieten en zoveel mogelijk buiten zijn. Om het seizoen te rekken kiezen we steeds meer voor sfeerverlichting in de tuin, maar ook voor de aanbouw van veranda’s en serre’s. Er zijn ondertussen veel verschillende soorten tuinverlichting, van nostalgische buitenverlichting tot moderne tuinverlichting.

Spelen met kleuren

Functionele tuinverlichting is vaak helder van kleur, sfeerverlichting daarentegen kan in verschillende soorten kleuren komen. Omdat sfeerverlichting echt een sfeer neer moet zetten en je niet hoeft te helpen om bijvoorbeeld de poort te vinden kun je spelen met de kleuren. Wanneer je met je buitenverlichting voornamelijk sfeer wilt scheppen is de keuze van de inplantingsplaats erg belangrijk. De kleur van de lampen kun je afstemmen op je persoonlijke smaak.

Energiebesparing

Voor tuinverlichting zijn er verschillende opties om energie te besparen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor verlichting op zonne-energie. Wanneer dit niet mogelijk is, doordat de lamp bijvoorbeeld uit de zon staat, kun je ook kiezen voor lampjes op 12 volt.

Verlichtingsplan

Voordat je aan de slag gaat met het kopen en de aanleg van je tuinverlichting is het belangrijk om een goed verlichtingsplan op te stellen. Dit kost je even wat tijd, maar uiteindelijk win je er ook tijd mee. In dit plan kun je beschrijven wat voor soort verlichting je wilt, welke sfeer je neer wilt zetten, waar je de verlichting wilt en op welke manier. Teveel licht gaat vervelen, houdt hier ook rekening mee. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een lampje laat schijnen op een mooie boom of bloemenrij. Bij het opstellen van het plan dient er ook rekening gehouden te worden met het interieur in de woning.

Back to Top