5 trends die inrichters van buitenruimtes moeten weten

5 trends die inrichters van buitenruimtes moeten weten

Buitenruimtes bepalen niet alleen de uitstraling van steden, bedrijven en parken, maar kunnen hiernaast ook op een functionele manier gebruikt worden. De laatste tijd zijn er verschillende trends die worden toegepast in buitenruimtes, zoals de zogenaamde calisthenics parken en het gebruik van sportobjecten. In onderstaande tekst vind je meer informatie over deze twee en andere toepassingen bij het inrichten van buitenruimtes.

Spelen in de buitenruimte

De inrichting van de openbare buitenruimtes focust zich de afgelopen jaren steeds meer om oplossingen te vinden om mensen steeds meer te laten bewegen en sporten. Op steeds meer plekken wordt spelen niet alleen meer gedaan op formele speelplekken en parken maar ook in straten en wijken. Zo zijn er in Eindhoven recentelijk stenen geplaatst waardoor er in de winkelstraat ‘De vloer is Lava’ gespeeld kan worden. Niet alleen kinderen, maar ook veel volwassenen maken hier gebruik van.

Bewegen stimuleren

In veel steden wordt er veelvuldig nagedacht over manieren om bewegen en sporten in de buitenruimte verder te stimuleren. Veel steden vragen input van bewoners om oplossingen te verzinnen en sporten aantrekkelijker te maken. Enkele voorbeelden van deze oplossingen zijn het plaatsen van ingerichte ruimtes om te kunnen sporten. Deze ruimtes worden ingericht om veel verschillende doelgroepen, waaronder senioren, meer de kans te geven te bewegen in hun eigen leefomgeving.

Van spelen naar bewegen

Het is niet alleen de taak om mensen te laten spelen, maar om ziektes zoals obesitas verder terug te dringen, moeten mensen ook geactiveerd raken om meer te gaan bewegen. Er is daarom ook steeds vaker een trend terug te vinden in buitenruimtes die deze ombouwt tot beweegruimtes. Deze ruimte zijn er voor ontworpen om mensen, jong en oud, meer aan te zetten tot bewegen. Op deze plekken worden toestellen geplaatst die mensen ook echt  zouden moeten aanzetten tot beweging, om de gezondheid van mensen verder te verbeteren.

Calisthenics parken

Niet alleen deze speeltoestellen worden steeds vaker gebruikt in de buitenruimte, maar ook specifiekere apparatuur wordt veelvuldig toegepast bij de inrichting. Zo ontstaan er de afgelopen jaren ook calisthenics parken. Calisthenics wordt soms ook wel Street Workout genoemd, omdat de oefeningen vaak op straat, in speeltuinen of op andere openbare plaatsen worden uitgevoerd.  De basis van calisthenics ligt in krachtoefeningen en het verbeteren van lenigheid en flexibiliteit. Hierbij wordt gebruik gemaakt van apparatuur om de trainingen en opdrachten, zoals de Human Flag, uitvoerbaar te maken. Deze outdoor fitness apparatuur past in veel verschillende omgevingen en er zijn daarom ook heel veel mogelijkheden om vorm te geven aan de buitenruimte.

Duurzame sportobjecten

Aangezien de objecten en apparatuur steeds vaker gebruikt worden in de buitenruimte, neemt de vraag naar natuurlijke speeltoestellen en sporttoestellen enorm toe. De natuurlijke materialen, zoals RVS, geven een mooie uitstraling aan de omgeving en zijn tevens ook duurzaam. Zo is er sinds kort een RVS buiten volleybalnet op de markt. De RVS objecten en apparaten kunnen op meerdere manieren worden ingericht waardoor ze niet alleen voor kinderen aantrekkelijk zijn, maar ook voor mensen die graag sporten en andere oefeningen willen uitvoeren. Zo ontstaan in de buitenruimte steeds vaker multifunctionele en duurzame sportobjecten.

Back to Top