Extra veiligheid met een kluis, maar niet ten kosten van het interieur

Extra veiligheid met een kluis, maar niet ten kosten van het interieur

Een woning en het bijhorende interieur moet voor de bewoner aanvoelen als een echte thuis. Je voelt je er prettig, veilig en kunt er genieten en uitrusten. De veiligheid van een woning kan in grote mate bijdragen aan het gevoel dat je hebt bij de woning.

Vanzelfsprekend richt woningveiligheid zich onder meer op goede sloten, geen zwakke plekken aan de buitenzijde van de woning en zo nodig een alarm of camera. Maar wat als er toch ingebroken wordt of er een brand uitbreekt? Met een goede woningkluis kun je de belangrijkste bezittingen altijd beschermen.

 

Een kluis tegen inbraak en brand

Met een kluis kun je de meest belangrijke bezittingen beschermen tegen brand en inbraak. In welke mate een kluis ook brandwerend is, hangt af van het materiaal van de kluis en de bijhorende certificering.

Is een kluis niet alleen inbraakwerend, maar ook brandwerend, dan wordt er ook wel gesproken van een brandkast. Het verschilt per model hoe goed de kluis de inhoud beschermt tegen brand.

Vaak geldt dat papieren inhoud voor tenminste 60 minuten beschermd wordt tegen grote hitte. Hierna kunnen documenten door de hitte alsnog verbranden. Inhoud van een ander materiaal blijft vaak langer in goede conditie.

Kluizen in de woning worden, zeker wanneer ze minder wegen dan 1000 kilogram, verankerd aan de muur en/of vloer. Op deze manier is het voor inbreker bijzonder lastig om de kluis mee te nemen en op een later moment rustig open te breken. De praktijk leert dat inbrekers vaak niet het materiaal en/of de tijd hebben om verankerde kluizen los te breken.

 

Een onopvallende kluis in de woning

Het mag duidelijk zijn dat een kluis niet direct geschikt is om het middelpunt van het interieur te zijn. Kluizen kunnen echter in de vloer en in sommige muren worden gebouwd. Hierbij is met name de vloerkluis populair.

Deze is niet alleen lastig te vinden voor kwaadwillenden, maar kan ook mooi weg worden gewerkt in een interieur.

Wil je zelf een kluis aanschaffen, laat je dan adviseren op basis van de mate van bescherming die de kluis moet bieden.

Back to Top