Tapijten schoonmaken, handige tips & tricks

Tapijten schoonmaken, handige tips & tricks

Tapijten schoonmaken, handige tips & tricks

Tapijten zijn echte sfeermakers voor je interieur. Ze komen in vele uitvoeringen en er is altijd wel een design te vinden die past bij jouw woning en persoonlijke voorkeuren. Hoogpolige tapijten zijn ideaal voor in je slaapkamer, ze zijn lekker zacht en hebben een warme uitstraling. Heerlijk wanneer je ‘s ochtends vroeg met je blote voeten je bed uitstapt om te beginnen met je dag. Een laagpolig vloerkleed zie je vaker terug omdat je er makkelijk meubels overheen kunt schuiven en ze beter schoon te houden zijn. Desalniettemin worden alle tapijten op ten duur vies. Hoe maak je je tapijt nou het beste schoon, zodat je er jarenlang plezier van blijft hebben?

Tip 1: Niet wrijven, maar deppen

Het is heel belangrijk om een vlek nooit te proberen weg te wrijven, hiermee duw je eigenlijk het vuil alleen maar dieper je mooie tapijt in. Probeer in plaats hiervan te deppen met een schone doek. Giet eerst wat water op de vlek alvorens je gaat deppen en werk van buiten naar binnen.

Tip 2: Schoonmaken met Mousse of Shampoo

Je tapijt schoonmaken hoeft helemaal niet duur te zijn. Wanneer je te maken hebt met hardnekkige vlekken, is een tapijt reinigende mousse of shampoo ook heel effectief bij het schoonmaken. De kosten liggen hierbij tussen de 5 en 10 euro.

Tip 3: Maak tijd vrij

Schoonmaakmiddelen die je gebruikt om je tapijt mee schoon te maken hebben vaak veel tijd nodig om in te trekken en te drogen. Plan minstens een dagdeel in om je vloerkleed te laten drogen, zodat je er niet de hele tijd overheen loopt. Op dezelfde dag allemaal mensen uitnodigen na je grote schoonmaakbeurt om ze je prachtige tapijt te showen, is dus niet zo’n goed idee.

Tip 4: Gebruik huisgemaakte middelen

Veel producten die je gewoon in huis hebt, kun je prima gebruiken om vlekken mee uit je tapijt te verwijderen. Dit is natuurlijk de meest goedkope versie voor het schoonmaken van je kleed. Zout wordt vaak gebruikt om rode wijn mee schoon te maken. Strooi dit gelijk op de vlek wanneer je wijn hebt gemorst en laat het even intrekken. Dep vervolgens met een natte doek het zout op. Bakpoeder is ook een prima middel om vlekken uit je tapijt mee te verwijderen. Het werkt ook goed tegen vieze geurtjes. Eerst strooi je wat bakpoeder op de vlek en daarna giet je er heet water overheen. Dit laat je intrekken en daarna dep je de vlek op.

Back to Top