Volg deze stappen voor jouw perfecte inrichting

Volg deze stappen voor jouw perfecte inrichting

Je hebt na een lange speurtocht eindelijk je droomhuis gevonden, gefeliciteerd! Het sloop- en kluswerk zit er inmiddels op en na lang ploeteren is het nu eindelijk tijd voor de leuke dingen: de inrichting! Je wilt van je huis een gezellig en warm thuis maken, je plek helemaal naar eigen smaak inrichten en dat liefst op een stijlvolle manier. Waar begin je?

Lekker bladeren

Het is belangrijk om eerst te bepalen wat jouw stijl is. Welke materialen vind je mooi en welke kleuren passen daar bij? Is dat juist wat stoerder, met robuuste materialen of wordt dat een lichte inrichting met bijvoorbeeld pastelkleuren? Blader eens door woonmagazines, sla de IKEA-catalogus open en bezoek woonboulevards. Al snel wordt duidelijk wat wel of niet bij je past en wat je wel of niet mooi vindt.

Daarnaast helpt het om lekker te gaan knippen of scheuren; verzamel alle items uit tijdschriften die je aanspreken en leg ze bij elkaar als moodboard. Dat kunnen kleuren of stijlen zijn, specifieke meubels, maar ook accessoires.

Praktische benadering

Nu je in ieder geval een idee hebt van kleuren, stijl en materialen kun je al voorzichtig beginnen met een indeling en de beginselen van de inrichting. Heb je kinderen of huisdieren? Hou er dan rekening mee dat bijvoorbeeld een vloer krasvrij en slijtvast moet zijn. Ook is niet zomaar ieder type vloerkleed geschikt. Dat geeft dus letterlijk stof tot nadenken…

Als je in gedachten je inboedel in grote lijnen compleet hebt, kun je experimenteren met indelingen. Er zijn diverse 3D interieurprogramma’s waar je op schaal je woning kunt inrichten. Je kunt dan zelfs virtueel door je huis lopen om te zien of het bevalt.

Kopen maar!

Nadat je alles hebt laten bezinken, sta je nog steeds achter je keuzes? Top, dan kun jij een dagje inplannen om te shoppen! Let op dat je niet meteen doorslaat in de aanschaf van accessoires. Deze komen als aller- allerlaatste. Als je een tijdje hebt kunnen wennen aan je nieuwe interieur, weet je namelijk welke accessoires nog ontbreken. Wat is nodig om het geheel af te maken?

Hobbyisten opgelet

Mocht jij heel handig zijn, goed kunnen knutselen óf een 3D-printer in huis hebben, dan kun je er ook voor kiezen om zelf woonaccessoires te maken. Maak een eigen ontwerp of ga op zoek naar bestaande sjablonen of templates. Hoe leuk is het om je eigen creaties in huis terug te zien?

Onze tip als je aan de slag gaat met een 3D-printer: gebruik PLA-filament. Dit materiaal is zeer sterk en geschikt voor het maken van gedetailleerde prints. Denk aan bijvoorbeeld een mooie vaas, beeldje of kandelaar – je kunt het zo gek niet bedenken.

Helemaal voorbereid

De woonmagazines liggen inmiddels klaar, uiteraard met een schaar ernaast, je hebt een kleurenpallet opgehaald bij de bouwmarkt en je gaat volgende week naar de meubelboulevard om inspiratie op te doen. Je weet het zeker, binnenkort zit jij helemaal zen in je ingerichte woning.

Back to Top