Het verschil tussen een serre en een veranda

Het verschil tussen een serre en een veranda

Om het hele jaar door te kunnen genieten van uw tuin is het creëren van een fijne plek waar u droog kunt zitten geen overbodige luxe. Veel mensen kiezen er daarom voor om huis en tuin met elkaar te verbinden door een veranda of serre aan te bouwen. Zo ervaart u het hele jaar door het gevoel van buiten en creëert u een extra ruimte aan uw huis.

Serre of veranda?

Zoals u ondertussen weet kiezen veel mensen voor een serre of veranda, maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze opties? In beide gevallen is er sprake van een aanbouw aan uw huis waar u droog en uit de wind kunt zitten. Echter is een veranda aan de voorzijde open, terwijl een serre helemaal gesloten kan worden door middel van (schuif)deuren. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van verschillende materialen. Waar een serre vaak volledig bestaat uit glas, zien we bij een veranda vaak dat er gekozen wordt voor een dak van polycarbonaat of hout. Wanneer de veranda direct aan het huis geplaatst wordt wilt u waarschijnlijk zoveel mogelijk lichtinval behouden, daarom wordt er vaak gekozen voor een dak van lichtdoorlatende polycarbonaat platen. Is lichtinval in uw situatie minder van belang? Dan kunt u er ook voor kiezen om met hout te werken.

De voordelen van een serre

Wanneer u een serre gaat laten aanbouwen, kiest u voor een dichte aanbouw van glas. Doordat zowel de zijkanten als de bovenkant volledig bestaan uit glas blijft de lichtinval optimaal behouden. Wanneer de (schuif)deuren van de serre gesloten worden, blijft de temperatuur in de serre ook in de koudere maanden aangenaam. Hierdoor voelt de serre meer onderdeel van het huis dan een veranda. Om zeker te zijn van een prettig klimaat in de serre is isolatie belangrijk, evenals zonwering om warmte buiten te houden in de zomermaanden.

Back to Top