Hoe houd je je kamerplanten mooi in de winter?

Hoe houd je je kamerplanten mooi in de winter?

Net zoals buitenplanten hebben de seizoenen veel invloed op je kamerplanten, ondanks dat ze binnenshuis zullen staan. In de herfst en de winter zul je dus ook merken dat het gedrag van de planten nog steeds veranderen. Het klimaat in huis zal waarschijnlijk ook redelijk veel veranderen, in de lente en de zomer zullen de ramen en deuren vaker openstaan wat voor veel frisse lucht zorgt terwijl deze in de winter dicht zullen blijven om de warmte binnen te houden. Kwekerij de Groot vertelt waar je in de winter allemaal op moet letten om de kamerplanten in een goede conditie te houden. 

Let op de hoeveelheid water die je ze geeft

Een plant heeft over het algemeen twee dingen nodig om te groeien, water en licht. Omdat de dagen veel korter zullen zijn krijgt een plant veel mensen licht, dit heeft ook gelijk effect op de hoeveelheid water die een plant dan nodig heeft. Veel planten komen in een zogeheten winterrust waardoor ze niet of nauwelijks zullen groeien, wanneer ze dan teveel water krijgen lukt het ze niet om al dat water op te nemen waardoor ze kunnen verdrinken. Prik met een vinger in de grond om te kijken of het dieper in de pot ook al droog is, wanneer dit het geval is kan je de plant een beetje water geven. Sommige planten zoals vetplanten en cactussen kun je tijdens deze maanden meestal helemaal droog laten staan, tenzij je de plant veel ziet krimpen. 

Let er op waar je de planten zet

Waar je in de zomermaanden er vooral op moet letten dat je de planten niet te veel of te weinig in de zon zet, moet je tijdens de wintermaanden ook op hele andere zaken letten. In de winter zal de verwarming veel aan staan en niet elke plant vindt die constante stroom van warme lucht fijn. Vooral bij planten met grote, dunne bladeren wordt het niet aangeraden om deze naast of boven op een verwarming te zetten, deze bladeren kunnen dan namelijk snel uitdrogen. Voldoende licht is het hele jaar belangrijk, door de veranderingen van het seizoen kan het lichtinval op een bepaalde plek ook drastisch veranderen. Het vinden van het juiste plekje voor een plant is in de winter dus vaak ook lastig. 

Houdt rekening met de luchtvochtigheid

Omdat tijdens de winter de verwarming veelvuldig aan zal staan en omdat er ook minder frisse lucht binnenkomt, kan de lucht binnenshuis een heel stuk droger worden. Vooral de tropische planten kunnen hier erg slecht tegen, de bladeren kunnen beschadigen en bruin worden ook al staan ze niet eens in de buurt van een verwarming. Er zijn meerdere trucjes om de luchtvochtigheid in je huis te verhogen, bijvoorbeeld door het plaatsen van bakjes water op een verwarming. Je kan ook met een plantenspuit de bladeren van de plant nat  sproeien, dit water zal dan vanzelf de lucht in komen en het voorkomt ook dat de bladeren uitdrogen en bruin worden. Doe dit wel alleen bij de planten die dit echt nodig hebben, zo kunnen bijvoorbeeld begonia’s hier absoluut niet goed tegen.

Back to Top