Kiezen voor een vijver

Kiezen voor een vijver

Als je een keer iets anders wil met je tuin en je voldoende ruimte hebt, dan is het een idee om een vijver aan te laten leggen. Dit is een erg mooie toevoeging aan je tuin. Je tuin wordt er natuurlijker door dankzij de dieren die een vijver heeft en trekt. Daarbij zorgt een vijver altijd voor bekijks en gespreksstof. Wat zijn de stappen als je kiest voor een vijver?

Soort vijver

Het eerste wat je jezelf goed moet bedenken is waar je de vijver precies wil hebben in je tuin. Houd ook rekening met eventuele kleine kinderen, het is dan handig als de vijver kan worden afgeschermd. Als je weet waar de vijver moet komen, moet je gaan beslissen welke vorm en soort je wil. Je hebt koivijvers, plantenvijvers, zwemvijvers enzovoorts. Er zijn vele mogelijkheden. Verdiep je hier goed in. Als je dit niet van tevoren weet, kan er nog niks worden aangelegd. Vervolgens is het tijd om de vijver te ontwerpen. Een tuinontwerp is nodig, omdat de vijver goed moet passen bij de rest van de tuin. Ook zie je zo gelijk welke werkzaamheden allemaal nodig zijn.

Het leggen van de vijver

Plan vervolgens de periode wanneer de vijver moet worden gelegd. De beste periode is in het voorjaar, als de planten direct de kans hebben om op te worden genomen door de natuur. Als er een datum is gepland, is het eindelijk tijd om te gaan graven. Dit gebeurt met de hand of met een graafmachine, afhankelijk van de diepte van de vijver. Hierna wordt de bodem bedekt met een doek dat de vijver beschermt tegen wortels van omliggende bomen en planten. Daaroverheen komt een ander doek dat ervoor zorgt dat het water niet de grond ingaat. Tot slot wordt de vijver gevuld met water.

Planten en vissen

Je vijver is nu bijna af. Uiteraard is het nu tijd om de nodige planten en vissen aan te schaffen. Qua planten kun je denken aan waterlelies, moerasplanten, drijfplanten enzovoorts. Qua vissen zijn er heel veel verschillende soorten om uit te kiezen. Vergeet ook niet om visvoer aan te schaffen voor je vissen. Een goed merk visvoer is Saki Hikari. Dit is visvoer van hoge kwaliteit met een uitgebreid assortiment. Je bent qua planten en vissen natuurlijk wel afhankelijk van het soort vijver dat je hebt gekozen. Niet iedere vijver is geschikt voor elke vis.

Back to Top