Een matras kopen: hoe pak je dat aan?

Een matras kopen: hoe pak je dat aan?

Een goed matras is een belangrijke investering. Je slaapt een derde van je leven, dus dan kun je maar beter op een goed matras gaan liggen. Maar hoe pak je dat aan: een goed matras kopen? Hoe weet je wanneer een matras goed is? Wij helpen je graag op weg!

Verschillende soorten matrassen

Er zijn heel veel verschillende soorten matrassen. Iedereen vindt weer iets anders prettig, en iedereen heeft een andere slaappositie. Daarom zijn er ook veel verschillende soorten matrassen, zoals:

  • Pocketvering matrassen. In deze matrassen zijn de metalen springveren verpakt in een apart zakje. Vaak omhult schuim deze kern van veren.
  • Koudschuim en traagschuim matrassen. De meeste matrassen zijn niet 100% koudschuim of traagschuim, maar hebben en toplaag van dit schuim. Een matras van 100% schuim biedt niet voldoende ondersteuning om een hele nacht goed te slapen.
  • Latex matrassen. Dit zijn matrassen met een natuurlijk of synthetisch schuimrubber. Vaak wordt dit ervaren als comfortabel, maar de ventilatie in deze matrassen is niet optimaal.
  • Bonellvering matrassen. Deze matrassen bestaan voornamelijk uit losse veren die met elkaar verbonden zijn met een spiraalveer.

Match je matras met je slaaphouding

Er zijn dus heel veel verschillende soorten matrassen. Maar hoe weet je nu wat voor matras je nodig hebt? Het is goed om te weten dat des te zwaarder je bent, des te steviger je matras moet zijn om voldoende ondersteuning te krijgen. Daarnaast is het slim om de keuze voor je matras te baseren op je slaaphouding.

  • Ben je bijvoorbeeld een rugslaper? Heel goed. Dit wordt namelijk gezien als de meest ideale slaaphouding. Je gehele lichaamsgewicht wordt dan namelijk goed verdeeld. Als je op je rug slaapt, dan heb je een matras nodig die alle drukpunten goed kan ondersteunen waardoor je ruggengraat recht kan blijven liggen.
  • Ben je een zijslaper? Dan moet je nek goed ondersteund worden, maar moet de schouderzone juist weer soepel zijn. Je hebt een drukverlagend en ondersteunend matras nodig.
  • Als je een buikslaper bent, dan is het eerste advies om jezelf een andere slaaphouding aan te leren. Dit is namelijk niet goed voor je wervelkolom; door deze manier van slapen komt je wervelkolom namelijk in een onnatuurlijke vorm te liggen. Blijf je toch op je rug slapen, dan is het slim om een hard en drukverlagend matras aan te schaffen.

Vraag de specialist om advies

Als je een nieuw matras gaat kopen, is het slim om bij een specialist zoals Boxspringkopen.nl alles over jouw slaapgewoontes te vertellen. Heb je bijvoorbeeld rug- of nekklachten? Geef dit dan zeker aan, zo kan de verkoper je goed adviseren en ga jij naar huis met het perfecte matras voor jou!

Back to Top