Verschillende soorten horren

Verschillende soorten horren

Vaak is de keuze tussen een hor voor je raam of deur vrij snel gemaakt maar vervolgens kun je nog kiezen uit verschillende soorten horren. Elke hor heeft namelijk zijn eigen kenmerken en afhankelijk hiervan en het soort raam/ deur kun je uiteindelijk kiezen voor de juiste hor.

Vaste hor

Een vaste hor is een een hor die zowel voor ramen als voor deuren gebruikt kunnen worden. Als je graag een extra stevige hor wilt kun je kiezen voor een vaste hor die voorzien is van extra stevige profielen. Een vaste hor kan op het kozijn worden ingeklemd als een inzethor maar je kunt er ook voor kiezen om deze in je kozijn te schroeven waardoor deze kan functioneren als een hor die draaibaar is.  Een heel groot voordeel van een inzethor is dat deze heel makkelijk te plaatsen is maar ook makkelijk te verwijderen is. Dit kan erg handig zijn als je bijvoorbeeld de horren in de winter wilt verwijderen om ervoor te zorgen dat er eventueel meer licht binnenkomt omdat het in de winter natuurlijk de dagen al donkerder zijn.

Lamellenhor

Een lamellenhor bestaat eigenlijk uit verschillende verticale stroken gaas die elkaar overlappen. Aan de onderkant zijn de lamellen verzwaard met kunstof platen zodat ze niet teveel heen en weer wapperen en zo ook niet open wapperen. Deze hor is eigenlijk heel erg geschikt voor een huishouden waarbij er kleine kinderen of huisdieren zijn. Deze hor is gemakkelijk als er veel naar buiten en binnen gelopen wordt omdat hij vanzelf weer dicht valt. Er zijn ook uitvoeringen waarbij je de lamellenhor door middel van een rolsysteem opzij kunt schuiven. Ook dit is erg handig in de donkere wintermaanden.

Magneethor

Een magneethor herken je aan twee brede, verticale gaaslamellen die door een magneetsluiting op elkaar aansluiten. Wanneer je hier dus tussendoor loopt zullen ze al snel weer in elkaar vallen en zich sluiten door de magneetsluiting. Je hoeft dit dus niet zelf handmatig te doen. Ook deze hor is daarom erg handig bij huisdieren en kinderen. Deze soort hor kan je op je kozijn bevestigen met bijvoorbeeld klittenband.

Plisséhor

De plisséhor of plissé hordeur is gebaseerd op een systeem waarbij het gaas niet oprolt maar zich opvouwt. De plisséhor kan dan ook op elke stand staan en hoeft niet perse helemaal dicht of open te zijn. Deze soort hor is makkelijk te combineren in het kozijn en gemakkelijk te combineren met lamellen of gordijnen.

Back to Top