Hoeveel stroom verbruikt een airco?

Hoeveel stroom verbruikt een airco?

Met de hoge energieprijzen en klimaatdoelstellingen is het niet vreemd dat we goed letten op het verbruik van de apparaten in huis. De airco heeft op dat gebied een slechte naam, omdat vaak gedacht wordt dat dit een stroomvreter is. Zeker wanneer er een vermogen van 5 kW op de airco vermeld staat. Die 5 kW geeft echter niet het gemiddelde verbruik aan; dat ligt doorgaans zo rond een 1 kilowatt per uur. Welke factoren spelen een rol bij het stroomverbruik van een airco en wat kost het koelen van je woning nou eigenlijk echt?

Correcte installatie en een geschikte airco

Om te beginnen bij het begin; een airco die correct geïnstalleerd is door een vakman op de juiste plek en met een capaciteit die overeenkomt met de inhoud van de kamer die gekoeld moet worden, heeft altijd een zo laag mogelijk stroomverbruik. Een airco met te lage capaciteit of een systeem dat op een verkeerde plek geplaatst is, verbruikt (aanzienlijk) meer stroom. Ook is het zo dat een vaste airco gemiddeld een lager stroomverbruik heeft dan een mobiel airco-systeem.

Hoeveel stroom verbruikt een gemiddelde vaste airco-installatie?

Een gemiddelde airco heeft 2 kW tot 5 kW op het label staan. Dit geeft het koelvermogen aan. Doorgaans draait een airco nooit op vol vermogen; is een ruimte eenmaal redelijk koel, dan is het afvoeren van de warme lucht de voornaamste functie van de airco waar lang niet al het vermogen voor nodig is. Je kunt erop rekenen dat de meeste airco’s gemiddeld 1 kW verbruiken per uur, al is dit wel afhankelijk van het model. Een single split airco (voor één kamer, bijvoorbeeld de slaapkamer) verbruikt minder stroom, waar een multi split airco en een mobiele airco een hoger stroomverbruik aan zullen tikken.

Wat gaat een airco mij gemiddeld per maand kosten?

Kies je voor een Daikin Airconditioning, dan kun je rekenen op een laag stroomverbruik, zeker wanneer het periodiek onderhoud verzorgd wordt door een erkend aircomonteur. Wil je weten wat een airco jou per maand gaat kosten, neem dan contact op met een Daikin Airconditioning installatiebedrijf; zij kunnen relatief eenvoudig een schatting maken wanneer zij weten wat er gekoeld (en mogelijk verwarmd) moet worden en welke installatie het beste bij jouw situatie past.

Back to Top