Waarom je moet kiezen voor graszoden in de tuin

Waarom je moet kiezen voor graszoden in de tuin

Vraag jij je weleens af hoe moeilijk het is om zelf graszoden aan te leggen? Dan kan ik je nu alvast antwoord geven: het is best makkelijk! Wel moet je er even de tijd voor nemen, want het is een klus die secuur moet gebeuren. Zo is het belangrijk dat de graszoden mooi op elkaar aansluiten, zodat ze netjes naast elkaar groeien. Verder heb je ook de keuze tussen graszoden leggen of graszaden zaaien. In dit artikel ga ik alleen op graszoden leggen in.

Wanneer het beste graszoden leggen?

Eigenlijk is er geen vaste periode wanneer je graszoden zou moeten leggen, want in principe kan dit het hele jaar door. Alleen is het niet zo slim om dit te doen als het sneeuwt of vriest in de wintermaanden. Idealiter is het ongeveer 10 graden of warmer wanneer je graszoden aanlegt. Het algemene advies is daarom ook om het aan te leggen in de lente- of zomermaanden.

Graszoden aanleggen is een intensieve klus, al hangt dit er natuurlijk ook mede van af hoe groot het oppervlak is. Daarom is het verstandig om er een dagje vrij voor te nemen, zodat je het in een keer kunt afronden. Graszoden moeten het liefst na levering zo snel mogelijk worden gelegd, zodat ze niet teveel uitdrogen. Hieronder leg ik je uit hoe je het aanpakt!

Graszoden aanleggen

Graszoden kun je na de levering op de door jou gewenste plaats aanleggen. Zorg ervoor dat de naden goed bij elkaar aansluiten en dat ze dus strak tegen elkaar aanliggen. Hoeken of andere vormen snijd je makkelijk af met een stanleymes of graszodensnijder (te koop bij bouwmarkten of tuincentra). Liggen de graszoden op de gewenste positie? Druk de boel dan goed aan met een roller. De naden strooi je vervolgens nog even in met potgrond, zodat ze netjes tegen elkaar aan kunnen groeien. Nu wordt het tijd om te sproeien. De graszoden moeten goed nat worden! Na de eerste keer sproeien moet je drie weken wachten tot je op het gras kunt lopen. Het gras kan zich in die tijd vastgroeien, waardoor je uiteindelijk een mooi en stevig gazon krijgt!

Graszoden kopen

Graszoden worden altijd opgerold geleverd. Deze moet je vervolgens zelf uitrollen. Vaak zijn de stroken tussen de 2 en 2,5 meter lang. Je kunt dus zelf uitrekenen hoeveel graszoden je moet bestellen om het door jou gewenste oppervlak te bekleden. Kom je er niet helemaal uit en wil je meer informatie? Het internet staat vol met tutorials over het aanleggen van graszoden en hoe je deze het beste kunt verzorgen. Als je uiteindelijk toch geen zin hebt om zelf graszoden aan te leggen, dan kun je dit nog altijd door een professional laten doen!

Back to Top