De verschillende soorten kozijnen op een rij

De verschillende soorten kozijnen op een rij

Het is je vast wel eens opgevallen dat er kozijnen bestaan van verschillende materialen. Hout komt vaak voor, maar je hebt bijvoorbeeld ook kunststof kozijnen en aluminium kozijnen. Iedere materiaalsoort heeft weer andere voor- en nadelen. Om je op weg te helpen bij het kiezen van kozijnen, hebben we in dit artikel de verschillende soorten beschreven.

Kunststof kozijnen

Laten we beginnen met onze favoriet, kunststof kozijnen. Een groot voordeel van kunststof kozijnen is de lange levensduur. Ze gaan namelijk doorgaans 25 tot wel 50 jaar mee! Ook hebben ze vrijwel geen onderhoud nodig en zijn ze bestand tegen corrosie. Je hoeft ze dus slechts te plaatsen, en hebt er geen omkijken meer naar. Kunststof kozijnen bieden een goede isolatie, en hebben tot slot een moderne uitstraling. 

Kunststof kozijnen zijn dus een goede keuze. Helaas hebben ze echter ook wat nadelen. Zo is het lastig om schade te herstellen. In dit geval zal het hele kozijn vervangen moeten worden. Ook is er maar een beperkte keuze betreft de kleur, gelukkig zijn de meeste standaard kleuren gewoon te verkrijgen. 

Aluminium kozijnen

Een ander geliefd materiaal voor kozijnen is aluminium. Net als kunststof, heeft aluminium een lange levensduur en is het onderhoudsarm. Aluminium is een stevige materiaalsoort, en biedt hierdoor een goede inbraakwering. Door de stevigheid kunnen de profielen tevens dunner uitgevoerd worden, wat sommige mensen mooier vinden. Ook bieden aluminium kozijnen goede isolatie.

Toch heeft ook aluminium zo zijn nadelen. Zo zijn ook hierbij herstelmogelijkheden lastig. Daarnaast zijn aluminium kozijnen duurder in de aanschaf dan bijvoorbeeld kunststof kozijnen. Ook is de kleur van aluminium niet overschilderbaar, en is het gevoelig voor corrosie. 

Houten kozijnen

Uiteraard kunnen de houten kozijnen niet ontbreken in dit lijstje. Hout heeft een lange levensduur. Wanneer het gaat om hardhout, kunnen de kozijnen 40 tot wel 75 jaar mee! Ook is er betreft reparatie in geval van schade bij hout meer mogelijk dan bij de 2 bovenstaande soorten. Daarnaast zijn de mogelijkheden betreft kleur eindeloos, omdat hout eenvoudig geschilderd kan worden. Verder geeft hout een natuurlijke uitstraling, en is het makkelijk in vorm aan te passen. 

Een groot nadeel van houten kozijnen is echter dat ze erg veel onderhoud nodig hebben. Zo zullen ze regelmatig geschilderd moeten worden. Dit kost dus weer extra tijd en geld. Wanneer ze niet goed onderhouden worden, zullen houten kozijnen snel lelijk worden en zelfs kunnen gaan rotten. Hierdoor neemt de levensduur uiteraard af. Hout is bijvoorbeeld gevoelig voor vocht, en insecten kunnen het aantasten. 

Kozijnen kopen

Zoals je ziet hebben alle opties wel voor- en nadelen, en komt het dus vooral aan op persoonlijke voorkeur. Wil je graag kozijnen van kunststof of aluminium? Kijk dan eens op bermon.nl.

Back to Top