Van zoetwater naar een zoutwater aquarium

Van zoetwater naar een zoutwater aquarium

Heb je altijd al een zoetwater aquarium gehad en ben je toe aan wat verandering? Je kunt dan bijvoorbeeld overstappen naar een zoutwater aquarium. Hieronder vind je hoe dit in zijn werk gaat en waar je rekening mee moet houden. Onthoud wel dat het tijd kost om een aquarium te bouwen en dat het niet zomaar gedaan is. Het resultaat zal het meer dan waard zijn.

Ben jij klaar voor een zoutwater aquarium?

Er zijn een paar belangrijke vragen die je jezelf moet stellen. Heb je bijvoorbeeld voldoende budget om je aquarium om te bouwen en te onderhouden? Het ombouwen naar een zoutwater aquarium zal goedkoper zijn dan een heel nieuw aquarium aanschaffen, omdat je het aquarium zelf natuurlijk al in huis hebt. Echter zijn er wel een paar belangrijke aanpassingen nodig. Een zoutwater aquarium heeft bijvoorbeeld meer techniek nodig, waardoor de prijs natuurlijk al stijgt. Om al deze techniek weg te werken, zijn er verschillende opties, zoals:

  • Je kunt alle extra techniek natuurlijk gewoon in het aquarium plaatsen. Echter kiezen veel mensen hier niet voor omdat alle apparatuur dan zichtbaar is, en dat wellicht af kan doen aan de aanblik van je aquarium.
  • Je kunt er ook voor kiezen om alle techniek te verwerken met pvc buizen. Op die manier kun je de op- of afvoer ook achter je aquarium plaatsen, wat doorloopt naar je sump. Toch is dan nog steeds de pvc buis zichtbaar, wat ook zonde is van het aanblik.
  • Daarom kiezen de meeste mensen voor een sump onder het aquarium, waarin alle pompen, filters en verwarmingselementen verwerkt worden. Met een diamantboor kan een gat in de bodem van het aquarium gemaakt te worden om daaronder een sump aan te leggen. Zorg er wel voor dat dit gat van tevoren goed wordt afgemeten.

Water, vissen en koralen

In een zeeaquarium kun je natuurlijk geen kraanwater doen. De vissen die je erin gaat zetten hebben zeewater nodig! Dit kun je kopen, maar je kunt het ook zelf maken, met een osmose-apparaat. Dit apparaat zorgt ervoor dat alle schadelijke stoffen uit het kraanwater gehaald worden. Heb je genoeg osmosewater, dan kun je zout toe gaan voegen.

Daarnaast is het belangrijk dat je bedenkt wat voor vissen en koralen je graag in je aquarium wil hebben. Niet alle vissen kunnen namelijk bij elkaar en sommige vissen zijn bijvoorbeeld totaal niet geschikt voor een klein aquarium. Het is belangrijk dat je je hierover goed laat informeren als je de vissen gaat kopen, bijvoorbeeld door een aquarium speciaalzaak zoals Coral and Fish Store.

Back to Top