Tips voor een sfeervol slaapkamerinterieur

Tips voor een sfeervol slaapkamerinterieur

De slaapkamer wordt lang niet meer alleen gebruikt als plek om in te slapen. Deze heeft steeds meer de rol van de woonkamer overgenomen. De meeste mensen vinden het heerlijk om voor het slapengaan nog even te relaxen in deze ruimte. Simpelweg een boekje lezen, muziek luisteren, gamen of nog even televisie kijken. Een heerlijke ruimte om tot rust te kunnen komen. En omdat je in deze ruimte veel tijd doorbrengt, al dan niet slapend, is het ook belangrijk dat hier voldoende sfeer aanwezig is. Maar hoe creëer je een sfeervol slaapkamerinterieur? Wij geven een aantal tips.

Zorg ervoor dat de basis klopt

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat de basis juist is. Bespaar daarom ook niet op de belangrijkste onderdelen in de slaapkamer om zo meer geld uit te geven aan sfeervolle elementen. De slaapkamer blijft namelijk vooral een praktische ruimte. Je wilt je nachtrust natuurlijk niet onnodig verstoren. Koop daarom een geschikt matras 140×200 en investeer in een fijn bed, kledingkast, nachtkastjes en andere elementen die zeker niet in de slaapkamer mogen ontbreken.

Een goede basis is niet alleen van invloed op de functionaliteit van de slaapkamer, maar kan uiteindelijk ook effect hebben op de sfeer in de ruimte. De materialen die je kiest voor de belangrijkste onderdelen van de kamer kunnen natuurlijk al een goede fundering leggen voor het vervolg. Kies je bijvoorbeeld voor mooie houten meubels, dan past dit geweldig in een landelijk of industrieel interieur. De natuurlijke uitstraling van hout geeft de slaapkamer direct een warme en persoonlijke look.

Houd rekening met het kleurgebruik

In de meeste kamers van een woning besteed je enorm veel tijd met het uitzoeken van de juiste kleuren. Zowel aan de muren als op het gebied van accessoires. Dit is in de slaapkamer natuurlijk niet anders. Hoewel je hier wel met andere dingen rekening houdt. Waar je in de rest van de woning wellicht graag uitpakt met bijzondere en felle kleuren is dat in de slaapkamer juist weer niet aan te raden. Kleuren kunnen het brein enorm prikkelen. Wanneer jij te drukke of te felle kleuren gebruikt, loop je het risico dat de ruimte te druk wordt en je daardoor de slaap minder snel kunt vatten. Kies daarom bij voorkeur voor warme neutrale kleuren die de ruimte een sfeervolle boost geven, maar overdrijf het niet. Kleuren die goed passen in de slaapkamer zijn grijs, wit, pasteltinten, groen en blauw. Vind je een neutrale kleur te gewoontjes? Leuk het geheel dan op met mooie kleurrijke accessoires. Ga dan ook niet alleen dekbedden kopen, maar investeer ook in geweldige dekbedovertrekken. Zo kleed je het geheel net wat meer aan.

De juiste verlichting

Verlichting is niet alleen heel functioneel, maar kan ook nog eens ontzettend sfeerverhogend zijn. Kies daarom niet alleen voor basisverlichting, maar pas je lichtplan aan op alle mogelijke functies van de ruimte. Zo mag een nachtlampje uiteraard niet ontbreken. Handig wanneer je voor het slapengaan nog even een boek wilt lezen of een gesprek wilt voeren met je partner. Ook accentverlichting kan van pas komen wanneer je een prachtig kunstwerk wilt belichten. En uiteraard sfeerverlichting.

Hoe je de sfeerverlichting voor je ziet is per persoon verschillend. De een geniet al van een paar extra kaarsjes in de vensterbank en de ander gaat helemaal los bij het kopen van unieke armaturen. Jij bepaalt!

Back to Top