Wat houdt de courtage van een makelaar in?

Wat houdt de courtage van een makelaar in?

Ga je een huis aankopen of verkopen, dan is het verstandig om de hulp in te schakelen van een makelaar. Het is belangrijk om goed na te denken over welke makelaar je kiest. Eén van de redenen hiervoor is dat de diensten van een makelaar vaak niet bepaald goedkoop zijn. Als je je al eens hebt ingelezen over de kosten van een makelaar, dan ben je de term ‘courtage’ vast al tegengekomen. Iedere makelaar rekent namelijk courtage voor zijn of haar werk. Maar wat houdt dat precies in?

Wat betekent courtage?

Eigenlijk is de betekenis van het woord ‘courtage’ vrij simpel. Makelaarscourtage is simpelweg het bedrag dat je betaalt aan een makelaar voor zijn of haar diensten. Zijn of haar vergoeding dus. Het wordt pas ingewikkelder als we een antwoord willen op de vraag hoeveel courtage je moet betalen aan een makelaar. Dit is namelijk altijd verschillend; makelaars hanteren hier verschillende tarieven en bedragen voor. Bovendien zit er in dit opzicht ook verschil tussen verkoop- en aankoopmakelaars.

Courtage voor een verkoopmakelaar

Een verkoopmakelaar rekent vaak een percentage van het verkoopbedrag van je woning als courtage. Gemiddeld is dit tussen de 1% en 2,5%. Kleine verschillen in percentages kunnen een grote invloed hebben op het courtagebedrag. Dit is zeker het geval bij huizen uit het duurdere segment. De keuze tussen verschillende verkoopmakelaars kan dan een keuze zijn tussen duizenden euro’s verschil.

Courtage voor een aankoopmakelaar

Bij een aankoopmakelaar werkt de berekening van de courtage vaak wat anders. Aankoopmakelaars rekenen vaak een vast tarief voor hun diensten, waardoor de kosten van een aankoopmakelaar wat transparanter zijn. Net zoals bij alle makelaars kunnen de courtagekosten per regio verschillen. Een aankoopmakelaar uit Rotterdam is bijvoorbeeld vaak wat duurder dan één uit Oost-Groningen.

Speciale soorten courtage

Naast de standaard courtagekosten voor aankoop- of verkoopmakelaars, werken sommige makelaars ook nog met bonuscourtage. Dit betekent dat je een makelaar meer geld betaalt als hij je woning voor een hogere prijs weet te verkopen dan je vooraf had verwacht. Vaak is dit een percentage van het bedrag dat bovenop de vraagprijs is gekomen.

Back to Top