Bereid je gazon in de herfst voor op de winter

Bereid je gazon in de herfst voor op de winter

Wil je een prachtig groen gazon? Om dit te behalen is het belangrijk om je gazon regelmatig te onderhouden. Nu de herfst net is begonnen geven we graag advies over hoe je jouw gazon het beste kunt voorbereiden op de winter. Lees gauw verder en ga direct aan de slag.

Laatste keer maaien

Nu de dagen korter worden groeit het gras een stuk minder snel. Dit betekent dat we in het najaar minder vaak hoeven te maaien. Tijdens de koude wintermaanden wanneer de temperatuur onder de 6 graden uitkomt zal het gras zelfs stoppen met groeien. Daarom maaien we vaak in oktober voor het laatst ons gazon. Om het gras goed de winter door te laten komen stellen we de grasmaaier wat hoger in dan normaal (op 4,5 cm). Zorg ervoor dat de messen scherp zijn, want wanneer ze bot zijn trekken ze het gras kapot. Botte messen zorgen ervoor dat de uiteinden van de grassprieten sneller uitdrogen.

Gazon bemesten

De maanden september en oktober zijn ideaal om je gazon te bemesten. Uit ervaring weten wij dat de meeste mensen denken dat dit niet nodig is. Wat zij vaak niet weten is dat mest ervoor zorgt dat het gras groener en voller wordt. Bovendien beschermt de mest het gras tegen weeromstandigheden, zoals de kou, en ook weert het mos en onkruid. Wij adviseren om je gazon drie keer per jaar te bemesten. In de lente om de groei van het gras weer te laten groeien. Daarna in de zomer, omdat je gazon mooi groen te houden. En tot slot in het najaar om je gazon voor te bereiden op de komende winter.

Gazon harken

Tijdens de herfstmaanden zullen de bladeren weer volop van de bomen vallen. Dit betekent dat je ze ook weer regelmatig van je gazon zult moeten harken. Bladeren op je gazon zijn namelijk funest en kunnen zorgen voor schimmels en ziekten. Hou dit daarom goed bij. Bladeren die tussen de planten vallen mogen best blijven liggen. Hiermee kunnen de planten zich namelijk beschermen tegen kou.

Gazononderhoud uitbesteden?

Wil je liever het onderhoud van je gazon uitbesteden? Of zelfs je hele tuinonderhoud uitbesteden? Dat is ook mogelijk. Neem dan eens vrijblijvend contact op met 020groen.nl en bespreek de mogelijkheden. Met hun jarenlange ervaring en uitgebreide kennis op het gebied van groen zijn zij de aangewezen partij voor jouw tuin.

Back to Top