Hoe maak je glas in lood weer helemaal mooi schoon?

Hoe maak je glas in lood weer helemaal mooi schoon?

Bij het schoonmaken van glas in lood kost dit vaak wat meer aandacht dan bij het schoonmaken van andere ruiten omdat sommige schoonmaakartikelen schade kunnen veroorzaken. Zo kunnen schoonmaakmiddelen als ammoniak en azijn het lood aantasten en sommige schuurmiddelen kunnen krassen op het glas veroorzaken. Ook zal je verf verwijderende middelen moeten vermijden, deze kunnen namelijk de kit aantasten of er zelf voor zorgen dat de kit op lost.

Zo maak je glas in lood schoon

Je moet elk ruitje apart schoonmaken om het glas in lood zo schoon mogelijk te maken. Wij raden je ook aan om het schoonmaakmiddel nooit direct op het ruit te spuiten maar eerst op het doekje. Daarna maak je het glas stukje bij beetje schoon. Om te zorgen dat je geen strepen achterlaat adviseren wij om het ruitje na het schoonmaken na te wrijven met een droge katoenen doek. Wattenschijfjes zijn ook ideaal te gebruiken om de kleinere stukjes lood schoon te maken en om in de hoekjes te komen. Als er verf spetters op het glas zitten zijn deze makkelijk te verwijderen met een scheermesje of een klein stukje staalwol. Let wel op want te ruwe staalwol schuursponsjes of andere schuurmiddelen kunnen het glas beschadigen. Sommige lak en verf soorten zijn oplosbaar met een beetje aceton. Gebruik deze stof met mate want het kan de lak van het houtwerk beschadigen en de kit tussen de loodprofielen kan gaan oplossen.

Let op bij het schoonmaken van glas in lood

Let op! Als de kit onder het lood verwijderd of opgelost is zal het ruit niet meer wind- en waterdicht zijn. Ook zal het raam kunnen gaan rammelen. Het rammelen is te verhelpen door in de hoekjes een klein beetje transparante siliconenkit aan te brengen. Het lood schoonmaken door het op te poetsen raden wij niet aan. Het hoort namelijk een beetje dof en grijzig te zijn. Als het lood erg vies is door verfspetters kunt u dit makkelijk verwijderen door het er heel voorzichtig af te krabben en licht behandelen met staalwol. Als er kleine krasjes op het lood te vinden is, kunnen deze bij gewerkt worden met platina. Als het glas in loodraam bol gaat staan, het raam nog rammelt na het kitten, de soldeerpunten gebroken zijn of het lood er korrelig uitziet, dan heeft uw raam een specialist nodig voor professionele aandacht.

Back to Top