Mogen zonnepanelen op een monument geplaatst worden?

Mogen zonnepanelen op een monument geplaatst worden?

Heb je al eens nagedacht over verduurzaming? Vandaag de dag zijn veel mensen hier actief mee bezig. Zo wordt er meer aandacht besteed aan bijvoorbeeld woning isolatie. Maar ook wat betreft besparen van stroom en het opwekken van elektriciteit zijn er mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld zonnepanelen op je dak laten plaatsen. Hier kun je als woningeigenaar zelf voor kiezen. Hoe zit dat eigenlijk met zonnepanelen op een monument?

Wat verstaan we onder een monument?

Een monumentaal gebouw, zoals een woning of kantoorpand, verkrijgt zijn status door zijn historische, culturele of architecturale waarde. Het wordt beschermd vanwege zijn unieke kenmerken die representatief zijn voor een bepaalde periode, stijl of gebeurtenis in de geschiedenis. Deze gebouwen hebben vaak een bijzondere architectonische schoonheid, zijn belangrijk voor het erfgoed van een regio en dienen als tastbare herinnering aan het verleden. De monumentenstatus betekent vaak dat renovaties en veranderingen aan het gebouw zorgvuldig moeten worden uitgevoerd om de oorspronkelijke kenmerken te behouden, waardoor ze een levendige link vormen tussen heden en verleden.

Comfortabel wonen in een monumentaal pand?

Je zou denken dat een oud monumentaal pand niet comfortabel bewoonbaar is. Maar ook een monument kan voldoen aan hoge comforteisen van de gebruiker. Er zijn wel een aantal dingen die belangrijk zijn. Wanneer je een woning koopt, dan kun je zonder enig overleg de woning verbouwen of renoveren. Bij grote verbouwingen moet uiteraard de gemeente uiteraard geraadpleegd worden, maar verder ligt dit in eigen hand.

Voor een monumentaal pand heeft men echter een vergunning nodig om iets aan de woning te mogen aanpassen. Het is namelijk de bedoeling dat de waarde van het pand in acht wordt genomen, en zodoende niet al te veel veranderd. Grote kans dat je je afvraagt hoe dat met zonnepanelen zit.

Monument verduurzamen met zonnepanelen?

Zonnepanelen op een monumentaal pand laten plaatsen is in theorie mogelijk. Maar dit kan wel van een aantal factoren afhangen. Niet ieder pand is hier namelijk geschikt voor. Zo mogen de panelen niet op een speciaal, decoratief dak geplaatst worden. Dit zou namelijk betekenen dat de waarde van het pand niet in de originele staat blijft.

Verder mogen er ook geen zonnepanelen geplaatst worden op daken met een speciale vorm. Dit kan het aangezicht namelijk aantasten en dat is niet de bedoeling bij een monumentaal pand.

Als je zonnepanelen kan plaatsen zonder het monumentale karakter aan te passen, dan maak je een goede kans op goedkeuring om de zonnepanelen op het monument te laten plaatsen. Dit kan een goede manier zijn voor het te verduurzamen monument. Het kan echter wel verstandig zijn om hier extra naar te informeren, zodat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Vraag dit eens na bij de gemeente. Mocht de aanvraag niet goedgekeurd worden, dan kan er altijd nog gekeken worden naar andere alternatieven.

Back to Top