Zelf een vijver aanleggen

Zelf een vijver aanleggen

Zelf een vijver aanleggen is vrij eenvoudig, belangrijk is om allereerst een keuze te maken over de vorm van de vijver. Een mogelijkheid is om een kant en klare vijverbak aan te schaffen maar je kunt er ook voor kiezen om een vijver helemaal zelf aan te leggen. Hieronder lees je hoe je dit het beste kunt aanpakken en welke vijverproducten je hiervoor nodig hebt.

De keuze van de vijvervorm

De keuze van de gewenste vorm van je vijver kan afhangen van het type woning dat je hebt. Het is namelijk zo dat niet alle vormen passen bij alle types woning en tuin. Er zijn namelijk verschillende soorten vijvers. Namelijk een plantenvijver, zwemvijver, tuinvijver maar ook een koivijver of een formele vijver zijn mogelijkheden. Als je eenmaal een keuze hebt gemaakt welke vijver je wilt dan kun je beginnen met een plan van aanpak.

Plan van aanpak

Allereerst is het belangrijk om de locatie van de vijver te bepalen. Als je dit eenmaal gedaan hebt dan kun je op de grond een lang touw over de denkbeeldige bovenrand van je vijver leggen om zo de omtrek te bepalen. Vervolgens kun je de diepte gaan bepalen van je vijver. Er zijn drie diepte zones: de moeraszone, de plantenmand zone en de diepwater zone. Wanneer deze zaken bepaald zijn kun je de vijver gaan uitgraven ook hierbij is het belangrijk om goed op de verschillende diepte niveaus te letten. Natuurlijk kan dit bij elke vijver anders zijn. Echter wanneer je vissen wilt gaan houden moet je al rekening houden met de dieptes die ze minimaal nodig hebben. De buitenste rand moet vervolgens op alle plaatsen waterpas zijn want anders kan het zo zijn dat het water eruit stroomt of dat het er scheef uit ziet. Verwijder na het uitgraven alle stenen, takjes en andere scherpe voorwerpen uit het gebied waar de vijver moet komen. Vervolgens kun je een laag zand over de vijverbodem strooien, deze moet ongeveer 10 cm dik zijn. Dit wordt gezien als een beschermlaag voor de vijverfolie. Daarna kun je de vijverfolie erin leggen, bij de rand moet de folie met 50 cm overlappen. Nu kun je eerst het diepste gedeelte van de vijver met water vullen zodat de folie goed komt te liggen, daarna de rest. Als dit eenmaal gedaan is kun je de vijver inrichten met planten, grindkorrels en andere voorwerpen. Ook hierbij is het belangrijk om op scherpe randen te letten. Vervolgens kun je een vijverpomp plaatsen welke heel erg belangrijk is voor het leefklimaat, de pomp zorgt namelijk voor beweging van het water. De pomp moet in de vijver kom geplaatst worden en het liefst iets van de bodem af om dichtslibben te voorkomen. Tenslotte kun je de vijverrand afwerken met bijvoorbeeld steentjes of plantjes. Als kers op de taart kun je nog kiezen voor een fonteintje in de vijver en de vijver wat afwerken met bijvoorbeeld bamboe planten.

Benodigde materialen

Verschillende producten die je nodig hebt om je vijver zelf aan te leggen zijn onder andere een vijver vliesdoek, vijverfolie, vijverlijm/-tape, vijverpomp, vijverzand, afwerkingsmateriaal maar ook een fonteintje, grind, plantenmanden, stenen, waterplanten en natuurlijk zant. Natuurlijk zijn er ook een aantal gereedschappen die je hiervoor nodig hebt dit kunnen onder andere een schep, werkhandschoenen, schop, schaar, touw, waterslang, een waterpas maar ook een eventuele graafmachine kan handig zijn. Zo zorg je dat jouw vijver helemaal lukt en er naar wens eruit komt te zien.

Back to Top