Wat moet een stukadoor kunnen?

Wat moet een stukadoor kunnen?

Iedereen heeft weleens van het beroep “stukadoor” gehoord. Maar wat houdt het precies in? En wat moet een stukadoor allemaal kunnen? Dit artikel legt het aan je uit!

Wat is “stucen”? 

Stucen is het aanbrengen van stucwerk op muren en plafonds. Dit wordt gedaan om muren of plafonds egaal te maken, of om ze gewoon mooier te maken. Ook wordt stucwerk gebruikt om lelijke of beschadigde stukken in betonnen muren weg te werken. Daarnaast dient stucwerk ter bescherming.  

Hoe gaat een stukadoor te werk? 

Een stukadoor gebruikt verschillende soorten gereedschap tijdens het stucen. Als eerst dient de stukadoor specie of gips te maken. Deze specie/gips wordt vervolgens op een zogenoemd “raapbord” gedaan met behulp van een “stukadoorstroffel”. Daarna kan de stukadoor deze specie/gips door middel van een houten spaan op de muren of plafonds aanbrengen. Hierna wordt de muur of het plafond gladgestreken door middel van een houten of rubberen bord. Een rubberen schuurbord kan in dit geval worden voor een speciaal effect in de stuclaag. 

Naast deze vorm van handmatig stucen kan er ook door middel van een machine gestuct worden. Dit gebeurt tegenwoordig vaak bij nieuwbouw. 

Waar moet een stukadoor aan voldoen?

Naast de benodigde kennis, is het erg belangrijk dat een stukadoor netjes te werk gaat. Het eindresultaat moet er tenslotte mooi uitzien, niemand houdt van een slordige muur of plafond. Naast nauwkeurig kunnen werken is hier inzicht voor nodig. Ook moet een stukadoor kunnen adviseren betreft wat wel en niet mogelijk is. Vooral bij het restaureren van monumentale panden zijn deze eigenschappen van groot belang, zodat er geen ernstige fouten worden gemaakt. 

Verschillende soorten stucwerk

Er zijn verschillende soorten stucwerk die een stukadoor toe moet kunnen passen. De bekendste hiervan zijn:

– Sausklaar; Hierbij wordt de muur volledig glad en egaal gemaakt. Vaak wordt dit gedaan voor een muur geverfd, behangen of betegeld wordt. 

– Sierpleister; Hierbij draait het om een mooie structuur. Sierpleister heeft verschillende varianten, waarvan Spachtelputz de bekendste is. 

– Behangklaar; Hierbij wordt de muur egaal gemaakt om te kunnen behangen. Deze vorm lijkt op sausklaar, maar is doorgaans iets minder glad. 

– Spackspuitwerk; Dit is een goedkope en snelle oplossing waarbij er een korrelstructuur wordt aangebracht. 

Stukadoor worden

Om stukadoor te kunnen worden heb je niet genoeg aan enkel het lezen van dit artikel. Een opleiding stukadoor kan je hier wél bij helpen!

Back to Top