Hoe maak je de boot vaarklaar?

Hoe maak je de boot vaarklaar?

De zon blijft weer langer op, het weer wordt warmer ofwel tijd voor een nieuw vaarseizoen! Eindelijk kan je met je bij Jachtmakelaardij Kappers gekochte boot weer het water op. Zorg wel dat je voordat je het water opgaat je boot vaarklaar maakt! Maar waar moet op gelet worden om de boot vaarklaar te maken?

Zorg dat de motor goed werkt

Op het moment dat het vaarseizoen weer begint heeft de motor een tijdje stil gestaan. Daarom is het slim om voordat je de boot in de winterstalling zet je motor een goede beurt te geven. Dit bespaart je namelijk een hoop werk net voor het vaarseizoen. Wanneer je de grote beurt hebt gedaan voor de winter hoef je alleen nog maar een kleinere check te doen voordat je start. Tips zijn om sowieso nieuwe motorolie samen met nieuwe filters te

plaatsen in de boot. Zorg er ook voor dat je de V-snaren controleert dat ze goed straks staan.

Antifouling is belangrijk

Op het moment dat je gaat varen met je schip zijn er mosselen etc. die zich vast gaan klampen aan het schip hier dient antifouling voor. Antifouling beschermt het deel van je schip dat onder water ligt tegen alles dat aangroeit aan de boot. Wanneer er veel aangroei zich aan het schip vastklemt zal je ook merken dat je veel meer brandstof gaat verbruiken en dat

de boot veel sneller kapot gaat. Zorg dus voor een goede antifouling om zo lang mogelijk van je boot te genieten en zorg dat je dit ieder jaar weer checkt voordat het seizoen begint.

Zorg dat de anodes vervangen worden 

De anodes die op uw boot zitten zorgen ervoor dat er geen beschadigen vormen door galvanische corrosie. Galvanische corrosie komt doordat er een elektrische lading in de waterstroom voorkomt. Op het moment dat deze anodes meer dan de helft kapot is zijn ze toe aan vervanging. Mocht dat nog niet aan de orde zijn kan je ze gewoon goed schoonmaken en zal dit goed genoeg zijn om het vaarseizoen te beginnen.

Wees er zeker van dat gas en elektriciteit goed werkt

Het belangrijkste dat we als laatste hebben bewaard is het checken van de gas en elektriciteit. Zorg dus ook dat dit zorgvuldig gedaan wordt voordat je start met het nieuwe seizoen. Zorg dat alle aansluitingen goed werken en dat de verlichting goed werkt. De gasslang zal ook sowieso om de twee jaar vervangen moeten worden al oogt er niks mis mee. Dit is allemaal uit voorzorg om geen brand te veroorzaken.

Mocht u nog niet de juiste boot hebben gevonden, dan geven wij u ook nog wat aandachtspunten voor het kopen van een nieuwe boot.

Back to Top