Oorzaken van een stinkende afvoer

Oorzaken van een stinkende afvoer

Een van de meest nare geuren die je in huis kunt hebben, is een stinkende afvoer ofwel een rioollucht. De penetrante geur van een stinkende afvoer is nauwelijks je woning uit te krijgen en ruik je overal. Heb je hiermee te maken, dan is het hoog tijd om snel iets aan het probleem te doen. Zo kun je proberen de afvoer zelf schoon te maken of een verstopping op te lossen. Lukt dit niet of keert de stinkende geur van het riool telkens terug, dan is ons advies om zo snel mogelijk een professional van een goed ontstoppingsbedrijf, zoals DG-Riooltechniek, te contacteren om de stinkende afvoer weer stankvrij te maken. Maar wat zijn nu eigenlijk de meest voorkomende oorzaken van een vies ruikende afvoer?

De meest voorkomende oorzaak van een stinkende afvoer: een defect sifon

Volgens een werknemer van DG-Riooltechniek is een van de vaakst voorkomende oorzaken van een penetrante rioollucht een stankslot dat niet goed werkt of defect is. In elk afvoer zit een zogenoemd sifon, dat stank en nare lucht tegenhoudt. Er staat water in een sifon, waardoor nare stank wordt tegengehouden. Zit er niet genoeg water in het sifon of is dit verdampt door heet weer of door langdurig in onbruik te zijn geweest, dan kan de lucht vanuit een afvoer of riool buis de ruimte erboven in trekken. En dan ontstaat er dus een uiterst nare rioolstank, die maar niet weg te krijgen is.

Het riool heeft een lekkage

Ten derde kan het ook nog zijn dat er een lek in de riolering zit, waardoor vieze drek ontsnapt en voor een nare geur zorgt. Een goed ontstoppingsbedrijf kan snel nagaan of dit de oorzaak is van jouw stinkende afvoer.

De rioolbuis of afvoerpijp is verstopt

Een derde reden dat er een rioollucht kan ontstaan, is wanneer een toilet afvoer of een doucheputje verstopt is geraakt. Hierdoor wordt de beluchting van het riool in de war gegooid en ontsnapt de lucht niet naar het riool, maar keert terug de woning of het bedrijfspand in. Als de verstopping niet al te diep in de afvoer zit, kun je deze vaak zelf weghalen met een plopper of een trekveer. Lukt dit niet, dan is er meer aan de hand en kan het zomaar zijn dat de rioolbuis is verzakt of een defect in de afvoer zit. Bel dan direct een specialist als DG-Riooltechniek om het probleem snel voor je op te lossen!

Back to Top