Hoe herken je waterschade?

Hoe herken je waterschade?

Een lekkage heel wat waterschade aanrichten. Daarom wil je er alles aan doen om te voorkomen dat je met een lekkende leiding te maken krijgt. Dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een lekkage kan van de een op de andere dag ontstaan. Om veel waterschade te voorkomen, is het belangrijk om een lekkage te herkennen. Maar hoe herken je waterschade? In deze tekst geven we je een aantal tips hoe je dit kunt herkennen.

Vochtige plekken

De meeste leidingen zijn tegenwoordig in een vloer of muur verwerkt. Hoewel ze goed beschermd zijn, wil dat niet zeggen dat ze niet kunnen gaan lekken. Het probleem is alleen dat een lek in je vloer of muur vaak niet meteen zichtbaar is. Zie je plotseling vochtplekken op je muur? Dan is de kans groot dat er waterschade is. Vochtplekken zijn vaak een teken van waterschade. Wil je het zekere voor het onzekere nemen en verdere waterschade voorkomen? Schakel dan een loodgieter in.

Verminderde waterdruk

Het kan even duren voordat een vochtplek zichtbaar wordt. Maar gelukkig zijn er ook andere tekenen waaraan je een lekkage kunt herkennen. Neem bijvoorbeeld de waterdruk. Als je de kraan helemaal opendraait, dan stroomt het water er meestal hard uit. Is dit niet het geval? Dan wijst dit mogelijk op een lek. In dat geval ontsnapt het water elders uit de leiding, waardoor de druk (gedeeltelijk) wegvalt. Begin daarom onmiddellijk een onderzoek naar een verminderde waterdruk.

Lek opsporen

Zie je geen plasje water? Dan denk je misschien dat er geen lek is. Dit is echter onjuist. Er kan ook een zogenaamd onzichtbaar lek zijn. Je kunt zo’n lek opsporen door zelf je vloer of muur open te breken. Dit zal echter onnodige waterschade veroorzaken. Je kunt ook een loodgieter inschakelen. Hij kan de bron van het lek heel nauwkeurig opsporen met behulp van lekdetectie. Op deze manier hoeft slechts een klein deel van je vloer of muur opengebroken te worden om het lek te repareren.

Back to Top