Waar rekening mee houden bij een airco kopen

Waar rekening mee houden bij een airco kopen

De zomers worden steeds langer en warmer en dit was de afgelopen paar jaar duidelijk te zien. Lekker warme zomerdagen is natuurlijk erg lekker, maar koelte is vaak ook aangenaam. Zeker is huis. Daarom wil je er eenvoudig voor kunnen zorgen om verkoeling te hebben in huis. Een airco is dan uitkomst, maar alvorens er een te bestellen is het handig om te weten waar je rekening mee moet houden. Wij geven je een aantal adviezen. 

Waar heb je de airco voor nodig?

Veel mensen die een airco horen die denken aan een apparaat dat de ruimte verkoelt. Dat is inderdaad de voornaamste functie van een airco, maar een airco kan nog meer. Zo kan die een ruimte ook ventileren, verwarmen, ontvochtigen en zuiveren. Allereerst is het daarom belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben wat de functie zal zijn van de airco die je wilt bestellen.

Welk vermogen van de airco is er nodig?

Een van de belangrijkste zaken om aandacht aan te besteden wanneer je een airco wilt bestellen is om te kijken naar het vermogen dat die nodig heeft. Koop daarom dus niet de eerste beste airco wanneer je bijvoorbeeld een leuke aanbieding ziet of er graag snel een wilt hebben bij het bekijken van zie het aanbod airco’s.

Een airco met een te groot vermogen voor de ruimte waar die komt kan er namelijk voor zorgen dat de ruimte veel te koel wordt. Andersom kan een airco met een te klein vermogen ervoor zorgen dat de ruimte niet koel genoeg wordt, het erg lang duurt of hij te hard aan het werk moet om de ruimte überhaupt koel te krijgen. Dit is niet erg energievriendelijk en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Het hebben van de correcte airco voor de ruimte bespaart enorm veel energie en is afhankelijk van de grootte van de ruimte en de het vermogen van de airco. Een expert kan accuraat bepalen welke airco je in een bepaalde ruimte nodig hebt. 

Het energielabel van de airco

Het is al meerdere jaren verplicht voor fabrikanten om de energielabels van de airco’s erop weer te geven. Zorg dat je daarom weet wat welke labels betekenen en dat je dus op de hoogte bent van wat je koopt. 

Energielabels lopen bijvoorbeeld van A tot en met G, waarbij A het meest energiezuinig is. Ook zoals eerder aangegeven zijn er verschillende type, zoals zowel koelen als verwarmen. Dit verschilt per airco en daarom is ook dit belangrijk om te checken.

Er zijn daarnaast nog veel meer tips om rekening mee te houden, maar wanneer je goed let op de hierboven genoemde zaken dan ben je al een heel eind op weg met het kopen van de juiste airco voor jouw woning.

Back to Top