Wat moet je weten als je een doktersvis in je aquarium wil hebben?

Wat moet je weten als je een doktersvis in je aquarium wil hebben?

Wil je graag een doktersvis kopen voor in je aquarium? Dan heb je keuze uit heel veel verschillende soorten, die allemaal natuurlijk weer andere eigenschappen hebben. De meest bekende soort is toch wel de Acanthurus Leucosternon, beter bekend als Dory uit Finding Nemo. De officiële familienaam van doktersvissen is Acanthuridae, Naso en Prionurus. In de natuur vind je ze in tropische zeeën in de buurt van koraalriffen. Ze zijn erg populair om in een aquarium te houden door hun mooie, felle kleuren. Ze hebben de naam doktersvis gekregen omdat ze scalpelvormige schubben op hun staart hebben die ze ter verdediging kunnen gebruiken. Daarnaast zijn er nog veel meer dingen die belangrijk zijn om te weten als je graag een doktersvis in je aquarium wil. We vertellen je er graag meer over.

Alle feitjes over doktersvissen bij elkaar

  • De meeste doktersvissen worden redelijk groot, namelijk tussen de 15 en 40 centimeter groot. Wil je graag Dory in je aquarium, dan moet je een groot aquarium in huis hebben. Dit is namelijk een redelijk grote soort en heeft dus voldoende ruimte nodig.
  • Doktersvissen hebben veel schuilplaatsen nodig in het aquarium. Als ze dat niet hebben, of als ze te weinig ruimte hebben, dan worden ze agressief. Dit kan zelfs zodanig uit de hand lopen dat ze andere vissen in het aquarium doden om meer ruimte te hebben.
  • Kies je voor een soort doktersvis die wat agressiever is, zorg er dan voor dat je deze als laatste vis in het aquarium plaatst. Komen er daarna nog vissen bij, dan kunnen ze daar erg agressief van worden. Ze hebben dan namelijk al een territorium afgezet en ze zullen hun territorium tegen nieuwkomers willen beschermen.
  • Doktersvissen eten graag algen, wat natuurlijk prettig is in je aquarium. Dit is dan ook de belangrijkste voedselbron voor deze vissen, maar ze eten ook graag artemia of mysis.
  • Deze vissen zijn erg gevoelig voor ziektes, met name voor witte stip. Als ze stress hebben, bijvoorbeeld omdat ze niet genoeg ruimte hebben of als ze niet genoeg te eten krijgen, zijn ze extra gevoelig voor witte stip en andere ziektes. Ondanks wat vaak gezegd wordt, kan een vis wel genezen van witte stip, maar dat is erg lastig. Het is dus beter om dit te voorkomen door de vis voldoende rust en eten te geven.

Ga je dus een doktersvis kopen, dan moet je hier allemaal rekening mee houden. Het lijkt nu alsof het heel lastig is om een doktersvis te houden, maar dat valt allemaal reuze mee. Als je de vis maar voldoende ruimte en eten geeft, zit het al snel goed en dan heb je een mooie vis voor in je aquarium!

Back to Top