De Interieur Expert
Uw boot vaarklaar maken voor het nieuwe seizoen

Uw boot vaarklaar maken voor het nieuwe seizoen

Uw met Jachtmakelaardij Kappers gekochte boot mag weer uit de stalling, want het nieuwe vaarseizoen staat voor de deur! Tijd te starten met de voorbereidingen op het voorjaar. Want als de lente komt, wilt u maar één ding: het water op. Maar waar moet u op letten in de voorbereiding op het nieuwe vaarseizoen?

1. Onderhoud van de motor

Na een heel seizoen in de stalling of op de vaste ligplek is het goed om de motor van uw boot na te kijken. Veel mensen geven hun motor een grote beurt voor de boot de winterstalling in gaat. Slim, want dit bespaart u in het voorjaar een hoop werk. In dit geval volstaat een kleine check up. Ververs in ieder geval de motorolie en plaats nieuwe filters. Controleer daarnaast de V snaren en breng ze op spanning. Het is handig om een reservesetje V snaren aan boord te hebben. Laat een expert de impeller nakijken, zodat de koelwatertoevoer naar de motor in orde is. Natuurlijk controleert u ook de koelvloeistof, het oliepeil en de accu.

2. Controleer de schroefas

De schroefas is kwetsbaar voor aangroei, zeker wanneer uw boot de hele winter op een vaste ligplaats heeft gelegen. Hoewel de aangroei in zoet water minder sterk is dan in zout water, blijft het verstandig de schroefas te controleren voor u gaat varen. Bekijk of er mogelijk teveel speling op de schroefas zit en of de watergesmeerde lagers in de uithouder nog voldoen. Staat de boot op het droge? Dan geeft dit u de kans om alle uitneembare sensors te controleren en van nieuw siliconenvet te voorzien.

3. Antifouling voor het onderwaterschip

Algen, mosselen en schelpjes hechten zich tijdens het varen vast op uw onderwaterschip. Met een goede antifouling beschermt u het onderwaterschip tegen aangroei. Dit zorgt ervoor dat u gedurende het seizoen uw vaarsnelheid behoudt. Aangroei zorgt daarnaast ook voor een hoger brandstofverbruik. Naast de bescherming tegen aangroei zorgt een antifouling laag voor een langere levensduur van uw boot. Dit is goed voor uw vaarplezier en de waarde van uw boot. Check ieder seizoen of uw boot een nieuwe antifouling laag nodig heeft.

4. Vervang de anodes

De anodes op uw boot voorkomen dat de metalen onderdelen aan de boot beschadigen door galvanische corrosie. Dit ontstaat door de elektrische lading in de waterstroom. De anodes heten niet voor het niets het offerblok: het minst edele metaal, waar uw anodes van zijn gemaakt, worden aangevreten om te voorkomen dat de rest van uw boot beschadigd raakt. U vervangt uw anodes zodra er meer dan de helft is weggevreten. Tot die tijd volstaat het goed schoonborstelen van de anodes als voorbereiding op het nieuwe vaarseizoen.

5. Controleer gas en elektriciteit aan boord

Het controleren van gas en elektriciteit aan boord is van levensbelang. Besteed hier tijdens de voorbereiding op het nieuwe vaarseizoen dan ook voldoende aandacht aan. Check alle elektrische aansluitingen en de verlichting. Vervang iedere twee jaar de gasslang, ook als er niets aan mankeert. Roestige stekkers vervangt u direct, want dit levert brandgevaar op.

Mocht u nog niet de juiste boot hebben gevonden, dan geven wij u ook nog wat aandachtspunten voor het kopen van een nieuwe boot.


Back to Top