Houten jaloezieen opmeten: zo doe je dat

Houten jaloezieen opmeten: zo doe je dat

Houten jaloezieen zijn al jarenlang de meest populaire vorm van raamdecoratie. Het biedt een luxe uitstraling, heeft een isolerende werking en is ook nog eens perfect voor elke woonstijl. Kortom: dit type jaloezieen wil jij ook. Heb je inmiddels een webshop gevonden en aan de hand van kleurstalen de juiste kleur gekozen? Dan is het tijd om de maten op te meten. Klinkt lastig, is het niet. Wij helpen je een handje. 

Houten jaloezieen in of op de dag plaatsen?

Het belangrijkste is om vooraf te bepalen hoe jij je nieuwe houten jaloezieen wil plaatsen. Komt je nieuwe jaloezie tussen twee muren te hangen? Dan spreken we van in de dag. Plaats je de jaloezieen juist op de muur? Dan spreken we van op de dag.

Bij montage in de dag meet je de gewenste hoogte op. De breedte meet je van muur tot muur. Omdat je nieuwe jaloezie niet volledig strak tussen de muren kan komen te hangen, raden we je aan om een halve centimeter (0,5cm) van de breedte te halen. Zo kunnen de horizontale lamellen niet tegen de muren botsen en zo blijft de lak het mooiste. 

Bij montage op de dag meet je de gewenste hoogte en breedte op. Om ervoor te zorgen dat de lichtkieren aan de zijkant zo klein mogelijk blijven, raden we je aan om minimaal 5 centimeter aan de totale breedte toe te voegen. Als je je jaloezie volledig sluit, zijn de lichtkieren minimaal. 

Standaard raam of juist op een deur plaatsen?

Veel ramen zijn standaard ramen, waardoor je nergens rekening mee hoeft te houden. Heb je echter een kiepkantelraam of wil je je houten jaloezieen op een deur laten plaatsen? Dan is het goed om te kijken naar de echte obstakels. Bij een kiepkantelraam of deur kun je de jaloezie op het raam zelf monteren en de jaloezie af laten werken met zijgeleiding, zodat het ook bij een gekanteld raam of een geopende deur netjes op zijn plek blijft hangen. Wil je het boven het raam plaatsen? De pakkethoogte van jaloezieen van hout is relatief hoog. Bij bamboe jaloezieen is deze kleiner, omdat de lamellen dunner zijn. Heb je dus weinig ruimte boven het kiepkantelraam? Dan zijn jaloezieen van bamboe hout beter geschikt. 

De bediening bepalen

Het lijkt zo simpel; even de bediening bepalen. Maar houdt er rekening mee dat, als je je jaloezie vaak wil bedienen, het fijn is als de bediening eenvoudig te bereiken is. Achter een bank klimmen of op een trapje staan om je jaloezie te openen of juist te sluiten, daar wordt niemand vrolijk van. Bekijk dus goed aan welke kant je de meeste ruimte hebt om je jaloezie te bedienen en bepaal vanuit dat gegeven de kant van je bediening. 

Succes met het opmeten van je nieuwe raamdecoratie! 

Back to Top