Een echte Johannes Vermeer in uw huis?

Een echte Johannes Vermeer in uw huis?

Johannes Vermeer was gedoopt in Delft op 31 oktober 1632, zijn exacte geboortedag weten ze niet. Hij is getrouwd in 1653 met zijn vrouw Catharina Vermeer Bolnes, en in totaal kregen ze 11 kinderen samen. In het jaar dat ze trouwden werd Johannes Vermeer ook erkend tot meester schilder en werd hij lid van het Sint Lucasgilde. Doordat Vermeer kleuren subtiel gebruikte en vooral een voorkeur had voor tijdloze momenten, onderscheidde hij zich hiermee van de andere kunstenaren. Omdat hij niet genoeg geld verdiende met alleen de schilderijen had hij daarnaast nog een winkel met schilder benodigdheden waar hij van rond moest komen. Johannes Vermeer is overleden in 1675, hij werd 43 jaar.

Bekende schilderijen van Johannes Vermeer

Johannes Vermeer heeft in totaal ongeveer 45 schilderijen gemaakt, dit zijn er niet heel erg veel. Hij heeft er 35 bewaart en hier zitten wel een aantal hele bekende schilderijen tussen. Het Meisje met de Parel is waarschijnlijk wel een van de bekendste werken van Vermeer. Dit schilderij is geschilderd in de periode van 1665 tot 1667, en dit kunstwerk hangt in het Mauritshuis in den Haag. In 2006 is het Meisje met de Parel verkozen tot het mooiste schilderij van Nederland. In 1658 schilderde Vermeer Het Melkmeisje, dit is een dienstmeisje wat melk inschenkt. Dit schilderij is te bewonderen in het Rijksmuseum in Amsterdam. Dan heb je nog het schilderij Dame en Dienstbode, deze werd geschilderd in de periode van 1666 tot 1667. In dit schilderij komen de kleuren die Vermeer het mooist vond om te gebruiken mooi terug. Dit schilderij is in bezit van de Frick Collection in New York.

Kunstuitleen

Helaas zijn de schilderijen van Johannes Vermeer niet uit te lenen en kunt u deze alleen bewonderen in verschillende musea. Maar er zijn wel veel kunsthandelaren die werk uitlenen van getalenteerde schilders, die misschien niet zo bekend zijn als Johannes Vermeer maar toch erg goede schilderijen maken. Deze schilderijen kunt u dan lenen en als u weer eens wat anders wilt kunt ze omruilen en kiezen voor een andere stijl. Zo bent u geen duizenden euro’s kwijt aan dure schilderijen die u na een jaar misschien al wel weer zat bent. Dit kan onder andere bij Alberts Kunsthandel.

Back to Top