Beschrijving van de Portugese laurier

Beschrijving van de Portugese laurier

De Prunus lusitanica Angustifolia of de Portugese Laurier is een elegante groenblijvende haagplant met smalle, puntige, diepgroene glanzende bladeren die gedragen worden op opvallende, kastanjebruine stelen. Kleine, geurende witte bloemen bloeien sieren de plant in de zomer.. De bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen en vlinders. De rode vruchten die later verschijnen zijn favoriet bij vogels. In de herfst worden de vruchten zwart. De Prunus lusitanica ‘Angustifolia’ heeft traditionele kwaliteiten die lijken op die van de Laurier, waardoor het een ideale keuze is voor formele hagen maar ook als solitaire plant in een grote pot.

De Portugese laurier is gemakkelijk te kweken

Prunus lusitanica is gemakkelijk te kweken in alle bodemomstandigheden en situaties, inclusief droogte en schaduw. Als je Portugese Laurier echter in de droge schaduw groeit, adviseren wij om de plant vochtig te houden en te voeden tot ze goed geworteld is. Krijtachtige grond is een uitstekende keuze voor de Portugese Laurier, maar kustplaatsen moeten worden vermeden vanwege de zilte bodem.

De Portugese Laurier is uitzonderlijk veerkrachtig en sterker dan de kerselaar. Toch wordt enige bescherming tegen de wind geadviseerd in gebieden waar de verbranding door de hitte en de wind een probleem kan vormen. Prunus lusitanica heeft een gemiddelde groeisnelheid waardoor het gemakkelijker te onderhouden en te vormen is. De Portugese Laurier (Prunus lusitanica) is een struik met een lichter silhouet dan de kerslaurier en hoort net als de Palm (of Kersen) Laurier tot de Rosaceae familie, waartoe ook de pruimen- en kersenbomen horen. Als de laurier niet wordt gesnoeid, krijgt hij van nature een harmonieuze conische vorm. De groei is traag, maar kan in goede omstandigheden nog steeds vier tot zes meter hoog worden. Je kunt de laurier ook laag houden door een keer per jaar in de nazomer te snoeien.

De teeltmethode van de Portugese laurier

Het planten

Plant de Portugese laurier in goed losgemaakte grond door compost aan de grond toe te voegen en een afstand van tachtig centimeter tot een meter te houden om gesnoeide hagen te vormen en een meter voor een vrije haag. Geef extra water tijdens de eerste zomer en na een droogteperiode om een goed herstel mogelijk te maken. Besmet de eerste jaren in het voorjaar een beetje stikstofmeststof om de vegetatie te stimuleren.

Het snoeien

De Portugese laurier leent zich uitstekend voor snoeien, en zelfs voor vormsnoei. Om een dichte haag over de gehele hoogte te verkrijgen, knip je de laurierbomen met een derde terug om de groei van de takken aan de basis te bevorderen. Voer een onderhoudssnoei uit met een schaar op goed ontwikkelde hagen, bij voorkeur in juni na de bloei.

Back to Top