De gemeenschappelijke ruimte van appartementencomplexen en inrichting

De gemeenschappelijke ruimte van appartementencomplexen en inrichting

Woon je in een appartementencomplex, dan zijn er ook enkele gemeenschappelijke ruimtes. In sommige gevallen betreft het enkel gangpaden en een galerij bij de ingang, maar veel complexen hebben ook andere ruimtes, zoals een binnentuin of vergelijkbaar.

Regelmatig ontstaan er conflicten wanneer bewoners zelf objecten plaatsen in deze ruimtes. Hierbij kan het gaan om een stoeltje of bankje op het gemeenschappelijke balkon, kunst of planten in openbare ruimtes.

Hoe zit het precies met de regelgeving: mag je de gemeenschappelijke ruimtes gezelliger maken, of ligt het lastiger?

 

De rol van de VVE

Bij een appartementencomplex is er altijd een vereniging van eigenaren, beter bekend als de VVE. Alle woningeigenaren (en soms winkeleigenaren) die zich in het complex bevinden zijn lid van deze VVE.

De VVE is verantwoordelijk voor het behartigen van de gemeenschappelijke belangen van de eigenaren, het onderhoud, financiële en administratieve zaken en het oplossen van geschillen tussen eigenaren.

De VVE is hiermee ook verantwoordelijk voor de invulling en het gebruik van de gemeenschappelijke ruimtes. Omdat het ruimtes betreft die gebruikt mogen worden door alle bewoners, mag je als individu niet zo maar iets in deze ruimtes plaatsen.

Hiervoor is toestemming nodig van de VVE. Doorgaans hanteert een VVE de regels dat er niks geplaatst mag worden in een gemeenschappelijke ruimte, zonder expliciete toestemming. Betreft het grotere objecten, dan kan er gestemd worden over de plaatsing.

Ook bij een meerderheid is dit echter geen garantie dat er iets geplaatst mag worden. Kunnen enkele eigenaren hard maken waarom de plaatsing van bepaalde objecten hen stoort, dan weegt dit vaak zwaarder dan een meerderheidsstemming.

 

Toch een gezellige gemeenschappelijke ruimte?

Dit alles wil overigens niet zeggen dat het niet mogelijk is om toch gezellige gemeenschappelijke ruimtes in te richten in complexen. Vaak wordt vanuit de VVE vergadert over de juiste inrichting.

Vaak gaat het om planten, kunst of soms een bank en tafel. Dit wordt vanuit de VVE bepaalt en het voordeel is dat de VVE betaalt voor de aanschaf van deze objecten. Vind je dat de gemeenschappelijke ruimte meer gezelligheid nodig heeft, dan kan dit bij de VVE op de agenda van de volgende vergadering gezet worden.

Voor meer informatie kijk op: https://www.247vvebeheer.nl/

Back to Top