Mondproblemen: wat je moet weten?

Mondproblemen: wat je moet weten?

Er kan veel misgaan in je mond. Denk bijvoorbeeld aan gaatjes in je tanden, tand- of kiespijn, ontstoken tandvlees en er zijn nog veel meer mondproblemen die voorkomen. Het is daarom belangrijk om te weten wat je moet doen en wat de oorzaken van bepaalde mondproblemen zijn. We gaan je in dit artikel meer vertellen over mondproblemen en wat je erover moet weten. Lees dus zeker verder, zodat je goed ingelicht bent over mondproblemen.

Mondproblemen en oorzaken

Het komt vaak voor dat iemand een gaatje in zijn kies krijgt. Je kan dan als gevolg kiespijn krijgen, vooral bij het eten en drinken van bepaalde drank en voedingswaren. Pijn in de kaak, slechte adem en donkere verkleuringen op je tand zijn ook symptomen van een gaatje.

Het kan ook gebeuren dat je kroon afbreekt. Of je een vergoeding krijgt voor kronen, is afhankelijk van je leeftijd. Als je ouder dan achttien bent, moet je daar een aanvullende verzekering voor hebben, omdat deze ingreep vanaf je achttiende niet meer vanuit de basisverzekering verzekerd wordt. Maar wat zijn dan oorzaken van mondproblemen? Dat is erg verschillend per mondprobleem, maar de meest voorkomende oorzaken zijn slecht poetsen, een ongezonde levensstijl en ongezonde voeding. Het afbreken van een tand is vaak te danken aan ´ongelukjes´ zoals bijvoorbeeld op iets hards bijten. Oorzaken van tandbederf vallen weer terug op een ongezonde levensstijl, ongezonde voeding en niet goed je tanden poetsen. Door ziektes zoals diabetes, reuma of hartproblemen, door medicijngebruik of door een verminderde speekselproductie heb je ook meer kans op het krijgen van mondproblemen.

Hoe herken je mondproblemen?

Je kan mondproblemen herkennen doordat je moeite hebt met eten door de pijn in je tanden of tandvlees. Het kan ook zijn dat je een gevoelige reactie hebt op koud of juist warm eten of drinken. Een ander teken van mondproblemen is moeite hebben met slikken, slechte adem of je hebt last van een droge mond. Tandenpoetsen kan met mondproblemen ook als pijnlijk ervaren worden, daarbij kan het ook zijn dat je tandvlees gaat bloeden tijdens het poetsen.

Hoe voorkom je mondproblemen?

Je kunt verschillende dingen doen om mondproblemen te voorkomen. Het is ten eerste van belang dat je goed je tanden poetst. Minimaal twee keer per dag je tanden poetsen voor minimaal twee minuten is essentieel. Gebruik een fluoridehoudende tandpasta en een hand- of elektrische tandenborstel. Het is ook aangeraden om tussen je tanden en kiezen te reinigen door te rageren, stoken of door te flossen. Het poetsen of schrapen van je tong is ook een goede aanvulling op de mondhygiëne. Breng ook regelmatig een bezoek aan een mondhygiënist. Als je last hebt van mondproblemen, ga dan naar de tandarts of een mondhygiënist, blijf er niet mee lopen!

Back to Top