Drie tips om de perfecte tegel maat te kiezen

Drie tips om de perfecte tegel maat te kiezen

Wanneer jij een mooie woning hebt, is het zaak om het helemaal naar jouw behoeften in te richten of te renoveren. Daarbij worden kleine details weleens vergeten. Je hebt immers al zoveel aan jouw hoofd dat je dingen over het hoofd ziet. Dit gebeurt vooral bij het selecteren van welke tegels jij gebruikt. Het is namelijk belangrijk om de juiste tegel maat te kiezen, zodat jouw huis mooi eruitziet. Maar hoe kies je nou de juiste tegelmaat? In deze blog geven we je drie tips die je hiermee op weg helpen.

Kies de juiste vorm

Ten eerste is het belangrijk om de juiste vorm te kiezen voor jouw tegels. Op het eerste gezicht lijkt dit niet veel samenhang te hebben met de tegelmaat. Maar de vorm van de tegels bepaalt ook hoe groot een tegel maximaal kan zijn. Strakke tegels in een rechthoekige of vierkante vorm kunnen namelijk veel groter zijn dan de wat rondere tegels. Dit komt doordat de ruimtes tussen de tegels bij ronde tegels wat groter zijn, waardoor je geforceerd wordt een kleinere maat te kiezen. Denk bij het selecteren van de maat van een tegel daarom goed aan welke vorm je neemt.

Denk aan de ruimte

Als tweede bepaalt de ruimte de grootte van de tegels. Zo zijn in een badkamer kleinere tegels populairder. Bij kleine tegels is het namelijk zo dat vocht minder snel doorsijpelt naar de vloer. Hierdoor blijft jouw woning langer goed, zonder dat er schimmel in jouw badkamer verschijnt. In de tuin kun je juist weer wat grotere tegels nemen. Daar heb je het probleem van vochtigheid niet. Hooguit moet je enkele keren onkruid tussen de tegels vandaan halen.

Het effect van kleur

Tot slot is ook de kleur van de tegels belangrijk. Donkere kleuren laten namelijk een ruimte kleiner lijken, terwijl voor lichte kleuren juist het tegenovergestelde geldt. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden zodat jouw ruimtes het effect hebben waar jij naar streeft.

Maar wat heeft de tegelmaat hier nou mee te maken? Een tegelmaat kan het effect van kleuren in balans houden. Zo laat je een ruimte niet te klein of te groot lijken. Wanneer jij bijvoorbeeld voor witte tegels kiest, kun je voor kleine tegels gaan om de ruimte niet te groot te laten lijken. Voor zwarte tegels kies je juist voor grotere tegels zodat de ruimte niet te klein lijkt. Daardoor behoud je altijd een mooie balans in jouw woning, waardoor jij fijner kunt leven. Er zijn talloze andere voorbeelden waarbij de juiste combinatie van tegel kleur en tegelmaat een woning perfectioneren. Kijk bijvoorbeeld op Tegelsinhuis.nl voor wat extra inspiratie.

Back to Top