Wat mag er allemaal bij papierafval?

Wat mag er allemaal bij papierafval?

Natuurlijk weet de wat oudere jeugd nog heel goed wat er gebeurde met ons papierafval. Het werd heel treffend ‘oud papier’ genoemd. Schooljeugd, verkenners, koren en andere sociale instellingen hielden acties om het oude papier op te halen en tegen betaling in te leveren bij, jawel, een papierfabriek. Van het geld werden instrumenten gefinancierd, en er werden bijeenkomsten, dansavonden en kampen georganiseerd. Voor het bestaan van internet en sociale media waren die bedoeld waren om anderen te leren kennen. Er wordt nog steeds papier gemaakt van ons papierafval. Meer dan de helft van het oud papier wordt weer, netjes gescheiden ingeleverd. Maar wat mag wel, en natuurlijk wat mag niet bij het papierafval?

Plastic is geen papier

Plastic is duidelijk geen papier. De pakken voor melk en al dan niet natuurlijke drankjes worden eigenlijk niet van papier gemaakt, het is een soort karton met plastic aan de binnenkant. Dat moet dus in de bak voor plastic afval. Natuurlijk zijn dag- en weekbladen van papier gemaakt. Die mogen dus met een gerust hart in de papierbak. Er zit een hele kleine ‘maar’ in het weekbladen papier, om precies te zijn drie of vier kleine probleempjes, de nietjes. Soms moet je ook de buitenste kaft weghalen, als die geplastificeerd is. Maak je over de nietjes geen zorgen, die worden bij het recyclen verwijdert. Waar je wel op moet letten is plastic afval dat wordt gebruikt bij het maken van bijvoorbeeld enveloppen. Een vensterenvelop heeft een venster van plastic. Dat kun je er zelf uithalen, of je kunt natuurlijk de enveloppen met venster bij het algemene afval doen. Je oude archieven, de boekhouding en officiële documenten moet je inleveren bij een gespecialiseerd bedrijf. Of vraag ernaar bij je afvalverwerkende bedrijf.

Schoon en droog

Verder moet het papierafval schoon en droog zijn. De pizzadoos is karton, en in veel gevallen een natuurlijk karton. Ideaal dus voor het maken van nieuw papier zou je zeggen. Maar het vet en voedselafval dat in de kartonnen pizza-dozen achterblijft, maakt ze onbruikbaar voor de hernieuwde productie van papier. Ook boeken, vooral de wat oudere boeken passen heel goed binnen het scala van oud papier en papierafval. Maar gooi die liever niet weg! Er zijn heel veel mensen die je een groot plezier kan doen met een ouder boek. Als er geen tweedehands boekenwinkel bij jou in de buurt is, breng ze dan naar de kringloopwinkel, samen met de oude meubeltjes.

Rolcontainer bestellen

Als je helemaal klaar bent met het uit elkaar halen van de verschillende soorten afval kun je een rolcontainer bestellen. Er zijn speciale rolcontainers voor het papierafval. Die worden afgehaald en leeggemaakt door speciale recycling bedrijven.

Back to Top