Lekdetectie toepassen

Lekdetectie toepassen

Het hebben van een lekkage is een vervelend probleem dat vaak grote consequenties kan hebben. Denk eens aan een lek in jouw dak dat pas zichtbaar wordt als er vochtplekken in jouw plafond komen. Het probleem is dan al een tijdje aanwezig en het is moeilijk vast te stellen waar het probleem exact zit. Om over de oplossing nog maar niet te spreken, want jouw plafond sloop je er niet zomaar even uit. Of je merkt dat er in jouw badkamer een lekkage zit. De leidingen zitten in de muur verwerkt en zijn vervolgens afgesmeerd en veelal betegeld. Niemand zit er op te wachten om de hele muur te slopen in de hoop het lek te vinden. Gelukkig bestaan er verschillende manieren van lekdetectie die je er bij kunnen helpen om het lek te lokaliseren. Hiermee voorkom je een hoop onnodig sloop en breekwerk en daarmee dus ook een hoop kosten.

Voordat je doorhebt dat er een lek zit, is het probleem al een tijd aanwezig. Als het lek zichtbaar wordt is er al de nodige tijd verstreken. Ook is het niet per definitie zo dat het lek op de plek zit waar het zichtbaar wordt. Het kan prima zijn dat het lek op een hele andere plek zit dan waar de vochtplek zit. Het is daarom handig om lekdetectie van Lekkageservice toe te passen, bij voorkeur door een specialist. Op deze manier wordt de exacte locatie van het lek gevonden en kan er gewerkt worden aan een doeltreffende oplossing.

Welke manieren zijn er om lekdetectie toe te passen?

Het detecteren van een lek is meestal een complexe handeling, omdat het lek doorgaans verscholen zit. Het is daarom raadzaam om een specialist in te schakelen welke met gespecialiseerde apparatuur relatief snel kan achterhalen waar het lek zit. Er zijn verschillende manieren om een lek te detecteren. Als er sprake is van warm water kan er gebruik worden gemaakt van een infraroodcamera. Deze kan verschillen in warmte waarnemen in wanden en vloeren. Hierdoor wordt zichtbaar waar het lek zit. Is er geen sprake van warm water dan kan er ook gekozen worden voor een ultrasone meting. Hierbij wordt aan de hand van geluidsgolven vastgesteld waar de lekkage zit.

Indien de leidingen niet in een muur zitten maar in een ruimte, zoals in de kruipruimte of achter het schut, is het gebruik van een endoscopiecamera een goede optie. Een kleine camera gaat de ruimte in en maakt beelden van de situatie. Aan de hand van de beelden kan dan bepaald worden waar de lekkage zit, hoe groot de lekkage is en wat er nodig is om het probleem te verhelpen.

Op internet zijn diverse aanbieders te vinden die gespecialiseerd zijn in het toepassen van lekdetectie.

Bron: 123verbouwen.nl

Back to Top