Verleng de levensduur van je garagedeur

Verleng de levensduur van je garagedeur

Wanneer je aan het onderhouden van je woning denkt, is de garagedeur niet het eerste dat in je opkomt. Terwijl een mooie garagedeur de uitstraling van je woning wel degelijk kan verbeteren. Overigens is het onderhoud niet alleen belangrijk om het totaalplaatje van je woning een verzorgde indruk te geven. Ook voor de veiligheid is het belangrijk dat er zo nu en dan onderhoud aan de deur van de garage wordt gepleegd. Bovendien verleng je daardoor de levensduur van de garagedeur, waardoor je op langere termijn geld bespaard. Maar aan welke onderhoudswerkzaamheden moet je zoal denken? Daarop geven we je in dit artikel een antwoord.

Het deurblad reinigen

Ieder type deurblad heeft zo nu en dan onderhoud nodig. Het materiaal wordt immers dagelijks blootgesteld aan de natuurelementen. Denk aan zon, sneeuw, wind en regen, maar ook vogelpoep. Met name dat laatste moet je niet te lang op het deurblad laten zitten, omdat vogelpoep de laklaag kan aantasten, waardoor er kleurverschil in de laklaag kan ontstaan. Datzelfde geldt overigens ook voor de lak van je auto.

Maak het deurblad van de garage dus regelmatig schoon. Het beste kun je het deurblad eerst afspoelen met de tuinslang, zodat eventuele scherpe stukjes zoals zandkorrels van het oppervlak worden verwijderd. Op die manier voorkom je dat wanneer je met een spons gaat boenen krassen veroorzaakt.

Het deurblad verven

Hoewel veel mensen er niet bij stil staan, is het belangrijk om de garagedeur zo nu en dan te verven. De verflaag beschermt het deurblad namelijk tegen de natuurelementen. Wordt de laag te veel aangetast? Dan kan er roestvorming ontstaan of (in het geval je een houten deurblad hebt) kan het hout worden aangetast. Het is belangrijk om, voordat je gaat verven, bij de leverancier van je garagedeur na te vragen welke verf het meest geschikt is voor de deur die jij hebt.

Het onderhouden van de onderdelen van de garagedeur

Zeker als je de garagedeur intensief gebruikt, is het belangrijk dat je de onderdelen waarmee je de deur opent en sluit goed onderhoud en indien nodig vervangt. Garagedeur onderdelen kun je overigens eenvoudig online bestellen, bijvoorbeeld in de webshop van de Garagedeur Specialist.

Als richtlijn kun je aanhouden dat je ongeveer twee keer per jaar de garagedeur onderdelen controleert en indien nodig onderhoud uitvoert. Werkzaamheden waaraan je kunt denken zijn onder andere het smeren van de looprollen en de assen. Controleer daarnaast ook of de rails waar de wielen van de deur tijdens het openen en sluiten doorheen bewegen schoon is en of de veren van de deur in goede conditie verkeren.

Vraag om onderhoudsadvies aan een garagedeur specialist

Om er zeker van te zijn dat je geen belangrijke onderhoudswerkzaamheden over het hoofd ziet, is het aan te raden om bij een leverancier van deuren voor garages te vragen welke onderhoudswerkzaamheden je voor jouw deur specifiek moet uitvoeren. 

Heb je geen zin om het werk zelf uit te voeren of heb je te weinig technische kennis waardoor je twijfelt of je de garagedeur goed kunt onderhouden? Sluit dan een onderhoudscontract af. Zorg er in ieder geval voor dat het onderhoud wordt uitgevoerd, aangezien er anders gevaarlijke situaties kunnen ontstaan als je de deur blijft gebruiken.

Back to Top