Belang van verlichting in huisontwerp

Belang van verlichting in huisontwerp

Verlichting speelt een sleutelrol bij het creëren van de grootte en uitstraling van de ruimte. Verlichting in huisontwerp kan ook zo worden aangepast dat bepaalde belangrijke elementen in het huis worden benadrukt. Spots of gerichte verlichting zijn het perfecte voorbeeld van gerichte verlichting. Je kunt highlights gebruiken om te focussen op een bepaald accessoire of een middenstuk. Ze kunnen ook worden gebruikt om muuraccenten te creëren of om looppaden met prachtige patronen te verlichten. Je kunt ook gerichte verlichting gebruiken om spiegels of kunstwerken te benadrukken. 

Het functionele aspect

Het spreekt voor zich dat verlichting een sleutelfunctie heeft om te spelen in een thuisopstelling. Er zijn meerdere functies waarvoor verlichting noodzakelijk is. Eerst en vooral verlicht het de hele kamer of ruimte en maakt alles zichtbaar voor het menselijk oog. Delen van het huis, zoals trappen of looppaden, hebben verlichting nodig. Dan zijn er bepaalde gebieden waar je speciale verlichting nodig hebt om aan jouw behoeften te voldoen. Zo heb je bijvoorbeeld een aparte lamp nodig bij je studiebureau in huis. De bed leeslamp wordt een andere. Net zoals licht, is een schakelmateriaal essentieel voor in je huis.  Lampen met zeer subtiele verlichting kunnen ’s nachts worden gebruikt voor een minimale maar zichtbare verlichting. De badkamers hebben een andere verlichtingsopstelling en dat geldt ook voor de ijdelheid en dressoirs. Voor de hand liggend en toch heel belangrijk, dat is waar het functionele aspect van verlichting in huisontwerp om draait.

Beheer kleuren

Net zoals verlichting een illusie van meer ruimte creëert, kan het ook worden gebruikt om de intensiteit van kleuren in jouw huis te regelen. Er zijn enkele vormen van verlichting die alleen de vloer verlichten met een afnemende intensiteit als we naar de muren gaan. Bepaalde andere vormen van verlichting beperken zich alleen tot de muren. Ze helpen de muurkleuren naar behoefte te verzachten of op te fleuren. Afhankelijk van het gedeelte dat je overweegt, kun je jouw ruimte donkerder of helderder van kleur laten lijken. Ga voor iets dat past bij jouw persoonlijkheid en ook bij de uitstraling van het huis. Verlichting kan het interieur van een huis maken of bederven. Als je het goed doet, zal het naadloos opgaan in het algehele ontwerp en zowel functionaliteit als esthetische aantrekkingskracht bieden. Ben je op zoek naar goede verlichting voor in je huis? Dan raad ik je aan om naar Philips hue producten te kijken! 

Back to Top