Nieuwe schutting uitzoeken voor de tuin

Nieuwe schutting uitzoeken voor de tuin

Zit jij wel eens in de tuin en denk je ‘Ja, dit kan wel een opknapper gebruiken’? Start dan eens met het kijken naar een nieuwe schutting, want dat kan wonderen doen voor het aanzicht van je gehele tuin! Wil je meer weten over de verschillende soorten schuttingen en de opties? Lees dan verder, want wij gaan je hier meer over vertellen.

Verschillende soorten schuttingen

Er zijn erg veel opties als het gaat om een afscheiding tussen jou en je buren. Je kunt gebruik maken van natuurlijke materialen, zoals een metalen frame met klimop of natuurlijk een klimop soort tegen je houten schutting aan. Er zijn ook tuinen waarbij de schutting bestaat uit een stenen muur. Dit is een eenvoudige schutting, maar geeft wel een stuk minder sfeer dan een houten schutting. Een schutting kopen is eenvoudiger dan je denkt, omdat het besteld wordt als ‘all-in schutting’ inclusief palen, schermen en montage. 

Tuinscherm

Een andere eenvoudige schutting soort is tuinschermen. Dit zijn houten panelen die tussen twee palen geplaatst dienen te worden. Beide zijdes zijn vertical tegen horizontale planken aan geschroefd, waardoor het nagenoeg zichtdicht is en het goed ventileert. Zo is de kans op houtrot of schimmel kleiner, waardoor je tuinscherm langer meegaat.

Houten schutting

Een houten schutting kan bestaan uit horizontale of verticale houten planken en is verkrijgbaar is allerlei soorten hout. Zo is er de keuze uit geïmpregneerd hout, hardhout en Douglas hout. Ieder met hun eigen uitstraling en levensduur. Zo is Douglas hout wat geelroze van kleur en dit geeft een warme uitstraling aan je tuin. Kies je ervoor om de planken horizontaal te laten plaatsen, dan lijkt je tuin groter. Hardhout is een duurzame houtsoort en geeft bijna een tropische uitstraling en wordt geleverd zonder knoesten.  Ook deze schuttingen worden tussen palen geplaatst, welke meestal van beton zijn zodat de schutting stevig in de grond staat. Zo blijft alles netjes staan, zelfs tijdens een storm met harde windvlagen. 

Houten schutting met steen

Wat ook veel gebeurt tegenwoordig, is een houten schutting combineren met een stenen muurtje onderaan. Als het past bij de stijl van je huis, kun je zwarte stenen gebruiken om een moderne look te creëren. Als de palen tussen het hout dan ook zwart zijn, is het meteen een mooi geheel. De palen tussen het hout kunnen ook vervangen worden door stenen muurtjes in de vorm van een paal. Hoe hoog het muurtje is onder de schutting, kun je helemaal zelf bepalen. Gebruik je een schutting om je voortuin of oprit te scheiden van de weg, dan kun je zelfs een overloop doen van hoger naar lager naarmate je dichter bij de straat komt.

Composiet schutting

Hoewel de meeste houten schuttingen van duurzaam hout worden gemaakt dat lang meegaat, vind je het misschien wel zo fijn om een nog duurzamer materiaal te kiezen met een robuuste uitstraling. Dan is een schutting van composiet misschien wel iets voor jou! Hout werkt en verkleurt door weersinvloeden, maar een schutting van composiet ziet er jaren later nog steeds exact hetzelfde uit. Composiet bestaat uit een combinatie van hout en kunststof waardoor de schutting wel de uitstraling heeft van hout en de krachtige en duurzame kenmerken van kunststof. Door de toevoeging van houtvezels ziet het er niet zo ‘plastic’ uit als je misschien zult denken. Net als hout, kan ook een composiet schutting gecombineerd worden met een stenen muurtje. Ook kan er een stukje matglas geplaatst worden, zodat er wat meer licht doorheen valt maar mensen niet echt je tuin in kunnen kijken.

Tuin opknappen

Het vervangen van je schutting doet heel veel voor de uitstraling van je tuin, maar er is natuurlijk nog veel meer dat je kunt doen om je tuin te vernieuwen. Zo kun je nieuwe planten plaatsen met vrolijke kleuren, zoals bloemsoorten en planten die het hele jaar groen zijn. Ook je tuinmeubilair vervangen of alleen al nieuwe kussens voor de loungeset kopen, geven je tuin een complete make-over. Ga dus lekker aan de slag en maak jouw tuin van het voorjaar helemaal klaar voor een heerlijke zomer!

Back to Top