Huizenmarkt trekt door het hele land aan

Huizenmarkt trekt door het hele land aan

Na enkele jaren geleden een enorme klap te hebben gehad lijkt de huizenmarkt nu dan toch eindelijk weer hersteld te zijn. Na de kredietcrisis in 2008 te hebben gehad hebben we daar tot vorig jaar nog steeds last van gehad (sommige huishoudens zelfs nog steeds). De huizen prijzen bleven maar dalen en de bodem leek maar niet bereikt te worden. Vorig jaar zomer is dan uiteindelijk toch de bodem gelegd, zo zijn de huizenprijzen vanaf dat moment alleen maar opgelopen! Toch zijn er ook nog veel mensen waarbij hun hypotheek ‘onder water’ staat, deze mensen hebben nog steeds last van de te hoge aankoopprijs die vlak voor de crisis betaald is voor de woning. Deze mensen hebben nu vrijwel geen keuze, ze kunnen hun huis niet verkopen, de prijs die ze ervoor willen hebben is immers te hoog t.o.v. de huidige markt. Daarnaast kunnen ze vaak geen geld meer bij lenen omdat ze waarschijnlijk al maximaal bij geleend hebben bij de aankoop van hun eerste huis.

Uit onderzoek van makelaarskantoor Hetwaarehuis blijkt dat steeds meer mensen nu dan toch de mogelijkheid krijgen om een nieuwe woning aan te schaffen. Dat heeft twee oorzaken; zo gaan mensen weer meer verdienen omdat de gehele economie aan trekt, maar anderzijds hoeven ze natuurlijk ook minder te lenen omdat de marktprijzen van de huizen vele malen lager liggen. Daar komt nog eens bij dat de hypotheekrente historisch laag is en het kopen van een huis dus een stuk gemakkelijker wordt.

Hetwaarehuis zegt dat ze verwachten dat de marktprijzen langzaam aan weer gaan stijgen en daardoor zal de woningmarkt wel gaan stabiliseren. De situatie wordt voor mensen daardoor namelijk wat lastiger en het kopen van een woning dus ook, dit zal de vraag naar woningen dus ook doen afnemen.

Back to Top