Uw tuin redden van de woelrat

Uw tuin redden van de woelrat

Heeft u net uw tuin op orde en net afgewerkt, alle voorzorgsmaatregelen getroffen om eventuele schade af te wenden, dan doet plots de woelrat zijn intrede. Wanneer er ratten gesignaleerd worden is iedereen op zijn hoede, want niemand zit te wachten op het knaagdier. Het is onhygiënisch en kan een tuin vernielen. Wat te doen?

Knagen en zwemmen.

Deze rattensoort houdt zich op in waterrijk gebied. Een goede zwemmer en duiker, die wel groter dan 20 centimeter kan worden. Het dier heeft een stompe snuit en korte staart en zijn zowel overdag als ’s nachts actief. Het is een beschermde diersoort, maar kan ontzettend veel schade veroorzaken. Deze vegetariërs verorberen planten, gras en wortels en graven tunnels. Dit alles is funest voor uw tuin. Voordat u begint met woelrat verjagen is het belangrijk te weten dat het beschermde dieren zijn.

Woelratten bestrijden.

Anti-woelratgaas is een optie om woelratten te bestrijden;  preventief optreden door de tuin onbereikbaar te maken, maar mocht het dier al de tuin hebben beschouwd als zijn habitat, dan is de woelratklem een optie. Een plaatsing in het gangenstelsel van de rat en met dodelijke afloop. Effectief dus en redelijk goedkoop. Nadelen zijn dat het enige kennis vraagt en er is een grote kans dat andere soortgenoten opduiken om het territorium over te nemen. Een andere mogelijkheid is de vangkoker. De kunststof vangkoker heeft kijkgaatjes, zodat het gevangen knaagdier te zien is. Het diertje kan er niet meer uit en u kunt de vrijheid terug schenken op een terrein wat meer wenselijk is. Belangrijk is om altijd handschoenen te gebruiken bij gebruik van de vangkoker in verband met mogelijke bijten. Ook is het zinvol om vaak te controleren op een succesvolle vangst, anders sterft het diertje van stress. De koker is vaker te gebruiken en erg diervriendelijk. Werken met ultrasone signalen is ook een effectieve optie. Door middel van geluid en trillingen trekt de rat weg. Communicatie is onmogelijk, het zenuwstelsel wordt verzwaard en de woelrat zal zich niet meer veilig voelen. Het duurt soms even, dus geduld zal worden beproefd, maar dan is de tuin toch echt woelrat-vrij.

Back to Top