energie rekening verlagen

Hoe verlicht je je huis?

Verlichting is enorm belangrijk in een huis. Dit wordt vaak enorm onderschat door mensen. Verlichting kan een ruimte maken of breken, soms is er bijvoorbeeld te weinig sfeer door de verkeerde lampen. We geven je daarom tips om de verlichting in je huis optimaal te laten uitkomen.

Basisverlichting

Je begint altijd met de basisverlichting. Dit is licht dat zich gelijkmatig verspreidt over een ruimte, zodat je algemeen licht hebt. Zorg ervoor dat je basisverlichting alle kanten op gaat, zodat het nergens in huis te donker is. Veel huizen zijn namelijk erg donker van zichzelf, door bijvoorbeeld te kleine of te hoge ramen. Met basisverlichting vermijd je te grote contrasten. Zorg dus voor een gelijkmatige verdeling met zo min mogelijk schaduwen. Zo worden je ogen minder moe. Kies bijvoorbeeld voor een plafondlamp in het midden van het plafond en voor een staande lamp die alle kanten op straalt.

Accentverlichting

Hierna is het tijd voor de accentverlichting. Accentverlichting zorgt voor het juiste werklicht en voor mooie lichtaccenten bij de basisverlichting. De accentverlichting is bijvoorbeeld handig voor het lezen van een boek of het werken aan tafel. Of bijvoorbeeld koken in de keuken. Door accentverlichting wordt je huis huiselijker. Ook is het een idee om bijvoorbeeld een mooie spot op een bijzonder schilderij te richten, zodat deze extra opvalt.

Sfeerverlichting

Een cruciaal onderdeel van het lichtplan in je huis is sfeerverlichting. Sfeerverlichting zorgt ervoor dat je sfeer krijgt in je huis en dat het dus gezellig wordt. Dit is natuurlijk enorm belangrijk om je ergens thuis te kunnen voelen. Sfeerverlichting heeft dus qua het geven van licht niet erg veel nut. Denk bij sfeerverlichting aan kaarsen, een haardvuur of een gedimde schemerlamp. Over het algemeen zijn lampen die gedimd kunnen worden erg handig in huis. Zo kun je van een basislamp ook een sfeerlamp maken. Ook LED lampen zijn dimbaar.

Op deze manier kun je je huis voorzien van verlichting. Als je deze tips aanhoudt, zal het vast goedkomen. Heb je geen idee hoe je je huis het beste van verlichting kunt voorzien? Vraag dan advies in een speciaalzaak.

Back to Top