Het belang van een goed hoofdkussen

Naast het hebben van een goed bed is het hebben van een goed hoofdkussen net zo belangrijk. Een hoofdkussen zort ervoor dat uw nekwervels ondersteunt worden zodat de nekspieren volledig kunnen ontspannen. De ondersteuning zorgt er tevens voor dat de wervelkolom gecorrigeerd wordt en in de juiste houding komt. Er zijn een aantal factoren waar u op dient te letten bij de aankoop van een nieuw kussen.

Hoe slaapt u?

Om tot de aanschaf van een hoofdkussen over te gaan is het belangrijk om te weten hoe u slaapt. Er zijn drie manieren hoe u snachts kunt liggen.

  • Rug; hier ligt u over het algemeen op uw rug en is de hoogte van het kussen belangrijk.
  • Buik; voor buikslapers is een kussen welke goed inveert belangrijk.
  • Zij; slaapt u op uw zij dan is een hoog en hard kussen aan te raden.

Als u op uw rug slaapt zult u rekening moeten houden met de houding van uw rug. Is deze heel recht dan kunt u een lager kussen gebruiken. Als uw rug verder gebogen is zult u een hoger kussen moeten gebruiken om tot een goede ondersteuning te komen.

Slaapt u op uw buik dan heeft u de minst goede slaaphouding. Als u vaak last heeft van rug- of nekpijn dan bent u waarschijnlijk een buikslaper. De oorzaak hiervan ligt in de manier van slapen, als u op uw buik slaapt dan moet het hoofd veel vaker draaien. Voor ‘buikslapers’ is het dan ook aan te raden om een plat en/of een zacht kussen te kiezen. Een kussen met natuurlijke vezels welke een hoog dons percentage bevat is in dit geval waarschijnlijk de beste keuze.

Bent u een ‘zijslaper’? Dan is naast een goede bedbodem en en goed matras een hoofdkussen helemaal van belang. Omdat bij de zijslaap de afstand tussen hoofd en matras het hoogste is, heeft u het hoogste en waarschijnlijk ook het hardste kussen nodig om de buiging in uw hals en nek zo veel mogelijk te voorkomen. Heeft u een matras welke niet veel inveert dan is een hoger kussen aan te raden.

Levensduur van een hoofdkussen

Het is fijn als een hoofdkussen lekker ligt, maar het belangrijkste is de ondersteuning en de verende werking van het hoofdkussen. Gemiddeld gaat een hoofdkussen 3 jaar mee, maar dit kan per materiaal verschillen. Voorkom slaapproblem en vervang op tijd uw kussen.

Back to Top