Energie besparen in de keuken

Energie besparen in de keuken

Heb jij enig idee hoeveel energie je gebruikt in de keuken? Als je geen goedkope energie hebt, zul je beslist iets hebben aan de volgende bespaartips. Neem ze goed in je op en bespaar op je energierekening!

Koken

Als je energie wilt besparen met koken kun je het beste een gasfornuis gebruiken of een inductiekookplaat. Gebruik een grote pan voor grote hoeveelheden en een kleine pan voor kleine hoeveelheden. Plaats grote pannen op de grote pitten en de kleine op de kleine pitten. Zet vooral geen kleine pan op een grote pit want dan gaat er veel energie verloren. Vergeet ook vooral niet de deksel op de pan te doen en te wachten, draai het gas terug als het water kookt. De warmte blijft namelijk nog wel even hangen.

 

Gebruik je spieren

Elektrische messen, snijmachines, de mixer en de blender. Allemaal elektrische apparaten die je het leven in keuken net wat makkelijker maken. Maar wist je dat deze apparaten veel stroom verbruiken? Gebruik eens wat vaker de snijplank en het snijmes en haal die kloppers uit de kast. Train die spieren!

De stekker

De Nespresso, Senseo of de Dolce Gusto. Welk koffiezetapparaat ook op jouw aanrecht staat, ze verbruiken allemaal stroom. Zet deze apparaten daarom ook uit als je ze niet gebruikt. Nog beter is om de stekker er helemaal uit te trekken. Als je dan toch bezig bent, doe je dit ook voor de waterkoker, het broodrooster en alle andere apparaten die je niet gebruikt.

Het doel van een vriezer en koelkast is natuurlijk koelen, maar niet teveel! Een temperatuur rond de vier tot vijf graden is koud genoeg voor je koelkast en de vriezer voelt zich goed bij minus achttien graden. Eet je ’s avonds iets dat uit de vriezer komt? Haal dit dan ’s ochtends uit de vriezer en leg het in de koelkast, dan kan het vast ontdooien en hoef je de magnetron niet te gebruiken.

Back to Top