Een kookeiland in de keuken

Een kookeiland in de keuken

In de hedendaagse design keuken is het een kookeiland bijna niet meer weg te denken. Kookeilanden zijn momenteel erg populair, maar zijn ook erg praktisch. Met een kookeiland creeer je een opgen gevoel tijdens het koken, daarnaast kan het kookeiland er juist voor zorgen dat de open keuken van de woonkamer wordt afgesloten. Je kunt het kookeiland zelf inrichten met de accessoires die jij wilt. Denk bijvoorbeeld aan de kookplaat, een spoelbak, een vaatwasser en creer zelfs zitplaatsen aan het kookeiland. Hieronder hebben we enkele tips mocht je van plan zijn een kookeiland in de keuken te bouwen.

Kijk of er plaats is voor een kookeiland

Ook al wil je nog zo graag een kookeiland, als er in de huidige keuken niet genoeg plek is, is het geen slimme keus om een kookeiland te plaatsen. Natuurlijk is dit altijd op te lossen door bijvoorbeeld door middel van een aan- of uitbouw een grotere keuken te maken, maar dat is niet voor iedereen mogelijk. In een te kleine of onpraktische ruimte, is het misschien verstandiger om een halfopen eiland te plaatsen, waardoor je meer het ‘bar idee’ krijgt. Wanneer je keukeneiland plaatst in een te kleine ruimte zal je snel een claustrofobisch gevoel creeren. Daarbij zul je ook bewegingsruimte missen bij het koken. En die bewegingsruimte en vrijheid is nou juist waar het om gaat bij een kookeiland.

Zitruimte creëren

Indien je genoeg plek hebt in de keuken is een kookeiland met zitplaatsen zeker de moeite waard. Je kunt er aan denken om van het kookeiland een complete eetplaats te maken of slechts enkele plaatsen die voor een snelle hap goed van pas komen. Een kookeiland met zitplaatsen kan erg gezellig zijn, het biedt ook de mogelijkheden om te lekker ongedwongen te koken terwijl de gasten gezellig aan het kookeiland aanschuiven.

De ergonomische keuken

Omdat er vaak heel wat afstanden worden afgelegd in de keuken, is het van belang om van te voren na te denken over de opstelling van het keukeneiland en het vaste gedeelte. In het artikel ‘Ergonomische keuken’ op www.meerkeuken.nl lees je meer over het hoe en wat van een ergonomische keuken. Let er op dat de keuken gebruiksvriendelijker wordt naarmate de af te leggen afstanden kleiner worden. Keukenapparatuur en accessoires die veel gebruikt worden kunnen dus ook het beste zo dicht mogelijk bij elkaar geplaatst worden. De zogenaamde keukendriehoek is de gouden regel omtrent de keukenindeling.

Afmetingen

Let bij het kookeiland goed op de hoogte. Wil je een lage zitfunctie creeren met stoelen om aan te eten, dan zal het kookeiland lager komen. Hou ongeveer 70 cm aan. Wil je een hoger kookeiland waaraan barkrukken kunnen worden geplaatst, dan is het verstandig om zo’n 95 cm aan te houden.

Back to Top