Alles over Portugese tegels

Alles over Portugese tegels

Er zijn weer nieuwe trends in aantocht! Portugese tegels zijn terug van weggeweest. Portugese tegels kenmerken zich door hun dromerige designs die een kunstwerk vormen in bijvoorbeeld de hal, in je badkamer of zelfs boven het aanrechtblad. Deze tegels zijn ideaal om aan een saaie, strakke ruimte een echte Mediterrane eye catcher te geven.

Mediterrane sferen

Portugese tegels vallen onder de categorie patroontegels. Naast Portugese tegels vallen ook mozaïektegels onder deze categorie. Ook al hebben beide soorten tegels een eigen namen, toch verschillen deze niet heel veel van elkaar, dit komt natuurlijk ook omdat de landen zowat aan elkaar grenzen. Oorspronkelijk zijn Portugese tegels een Andalusische kunstvorm. De kunst van het schilderen op tegels is eigenlijk vanuit perzië door de Moren overgebracht naar Portugal. Vroeger werden deze cementen patroontegels al veel gebruikt in luxere huizen en hotels in Portugal, deze worden ook wel pousadas genoemd. Vroeger werden de tegels al in talloze patronen verkocht, deze soort handgemaakte tegels kom je ook vaak tegen in Oud-Hollandse monumenten en herenhuizen.

Exclusieve tegels

Omdat de tegels terug van weggeweest zijn, zijn er zelfs bedrijven die zich volledig op deze soort tegels richtten. De Portugese tegels worden niet alleen in Portugal gefabriceerd maar ook in landen zoals Italië, Frankrijk en Spanje. Bij het productieproces van de tegels is het zo dat de patronen van de tegels in verschillende speciale mallen worden gegoten. Zo is de toplaag van de tegel van marmer composiet en heeft deze pigmentkleuren. De patronen hebben na het afgieten een basislaag en daarom worden deze tegels ook wel cementtegels genoemd. Als alle stappen voltooid zijn wordt de tegel onder een hoge druk samengeperst.

Het schoonhouden van Portugese tegels

Portugese tegels bevatten een hoop kalk, daarom is het verstandig om de tegels niet te reinigen met zuurhoudende reinigers. Het beste is om in de supermarkt te zoeken naar een niet-agressieve vloerreiniger en de vloer niet te vaak te reinigen.

Het laten leggen van Portugese tegels

Het beste is om de tegels te laten leggen door iemand die er veel verstand van heeft, een ware specialist. Portugese tegels worden vaak gelijmd, meestal wordt hierbij gebruik gemaakt van poederlijm. Poederlijm is een lijm die speciaal is ontwikkeld voor het leggen van tegels. Doordat de tegels worden gevoegd met zeer smalle voegen zal je zien dat het patroon het beste naar voren komt. Vaak wordt hierbij gekozen voor een grijze voegkleur, maar eigenlijk kan elke kleur hiervoor mooi zijn.

Back to Top