Zo maak jij een kindvriendelijke tuin

Zo maak jij een kindvriendelijke tuin

Kinderen kunnen zich tegenwoordig prima uren vermaken achter de tablet. Maar het is natuurlijk veel gezonder om ze naar buiten te sturen en daar lekker te laten spelen. Dit kan je aanmoedigen door je tuin kindvriendelijk in te richten. Wat dat betreft kun je alle kanten op. Zijn je kinderen gek op klimmen? Zet dan een aantal speeltoestellen neer. Maar als ze daarvoor al terecht kunnen bij de speeltuin in de buurt kan je ook andere dingen voor je kind bouwen zoals een hut. Of zet ze aan de slag en laat ze zelf groenten en fruit kweken in hun eigen moestuin.

Ruim de tuin op

Kinderen zijn nieuwsgierig en willen daarom ook alles in je tuin verkennen. Ruim de tuin daarom ook goed op voordat je deze helemaal toegankelijk maakt voor je kroost. Haal roestige, uitstekende spijkers uit de schutting en kijk ook goed of er nergens stukken glas liggen. Heb je een aantal planten in je tuin staan? Kijk dan altijd even goed na of deze niet giftig zijn of schadelijk zijn voor je kinderen. In dit rijtje vallen onder andere brandnetels, bereklauw, wonderboom en vingerhoedskruid.

Zorg voor een zachte ondergrond

Kinderen kunnen tijdens het spelen vallen of struikelen, zorg daarom voor een zachte ondergrond. Zand neerleggen is niet altijd even handig, omdat dit na een regenbui kan resulteren in een grote modderpoel. Daarom is gras wat dat betreft een goede oplossing. Houd er wel rekening mee dat je gras goed moet onderhouden. Eens in de zoveel weken moet je het maaien en tijdens warme dagen is verstandig om verdorde grassprieten tegen te gaan door het gazon regelmatig te besproeien met water. Vind je gras een goede optie, maar zie je het onderhoud niet zo zitten? Dan is kunstgras leggen ook een optie. Dit blijft het hele jaar door mooi en heb je verder geen omkijken meer naar.

Zelf groenten en fruit verbouwen

Tussen het klimmen en klauteren door is het voor kinderen ook heel interessant om spelenderwijs te ontdekken hoe je zelf groenten en fruit kunt verbouwen. Richt daarom een plek in voor je kinderen waar ze hun eigen moestuintje kunnen maken. Om het ze gemakkelijk te maken, kun je dit tuintje verhogen door middel van een aantal pallets. Maak het geheel helemaal af door aan het moestuintje een bordje met de naam van je kind te hangen of nog verder uit te breiden met bijvoorbeeld een insectenhotel.

Back to Top