Voordelen van een haag

Voordelen van een haag

Een haag kies je meestal om je tuin te omlijsten en voor privacy te zorgen. Maar er zijn nog meer redenen om voor haagplanten te kiezen! Alle voordelen op een rij.

Mijn tuin, jouw tuin

Vroeger werden hagen geplant om de erfgrens van (boeren)land aan te geven. Ook nu nog planten we hagen om een grens aan te geven; tussen de voortuin en de straat of tussen buurtuinen. Let op dat je bij een voortuin een lage haag aanplant en aan de achterzijde of tussen tuinen een hogere kunt aanplanten. Hier zijn verschillende soorten haagplanten voor te vinden.

Beschut zitten

Met een haag creëer je privacy. Je kunt kiezen voor een hoge en altijd groene haag, zodat je het hele jaar privacy hebt. Maar ook een haag die in de winter kaal is, heeft zijn charme. Zo leef je mee met de seizoenen. Een middenweg biedt de beukenhaag (Fagus sylvatica), deze houdt het verdorde blad tot in het voorjaar vast, waarna hij weer groen uitloopt.

Goed groen

Kijken naar groen maakt gelukkig. Want zeg nu zelf, jij kijkt toch ook veel liever naar wuivende blaadjes dan naar een houten schutting of stenen muur? Helemaal mooi zijn bladhoudende hagen, die het hele groen blijven, zodat je ook in de winter kunt genieten van je groene uitzicht.

Allemaal beestjes

Niet alleen jij wordt gelukkig van groen, maar ook de dieren in onze tuin. Onder een haag kunnen vogels schuilen en scharrelen. In hagen bouwen ze soms zelfs nestjes. Gezellig!

Een haag kun je het hele jaar planten, behalve tijdens perioden van vorst. Vanaf november tot ongeveer april, worden haagplanten ook wel als ‘wortelgoed’ aangeboden, deze worden dan direct van het land en zonder aarde en pot verkocht. Lekker voordelig. Kies je voor planten in pot dan zijn deze het hele jaar leverbaar. Houd je haag strak door hem twee keer per jaar te snoeien, voor en na de zomer. En vergeet niet om bij te mesten, dat kan meteen na het snoeien.

Back to Top