Vier tips voor het interieur voor je energiezuinige woning

Vier tips voor het interieur voor je energiezuinige woning

Energie-efficiëntie is niet langer alleen een chique woord dat wordt verkocht door producten op de markt te brengen aan nietsvermoedende consumenten. Dit laatste is in feite tegenstrijdig aangezien consumenten zich tegenwoordig opmerkelijk bewust en uitgesproken zijn over de noodzaak van een betere energie-efficiëntie. En deze vraag dringt door in elk aspect van hun leven, van de apparaten die ze kopen tot de huizen waarin ze wonen. De voordelen van energiezuinige woningen zijn dan ook veelomvattend. Met een energiezuinig huisontwerp profiteer je immers van lagere energierekening, terwijl het ook voor een feel good factor zorgt als je woont in een woning die duurzaam en milieuvriendelijk is. Hieronder vind je tips voor het energiezuinig maken van je interieur. 

Vloer

Met behulp van een energievergelijker is het mogelijk om geld te besparen op je energierekening, maar dit kun je ook doen met je vloerkeuze. Vloeropties zoals tapijten en vloerkleden zijn namelijk uitstekende warmtevervangers en behoren tot de goedkoopste energiezuinige huisideeën. Daarom worden ze veel gebruikt in het winterseizoen of op plaatsen waar de winters streng zijn. En in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, werken tapijten en vloerkleden ook goed voor kantoorruimtes. Zorg ervoor dat je een kleur en tint kiest die passen bij de algehele inrichting van je huis of kantoor. We raden ze zelfs aan als een meer kosteneffectieve en eenvoudigere oplossing om de warmte van een ruimte te vergroten, zowel letterlijk als figuurlijk. Ook goed voor je portemonnee dus!

Ramen

Kiezen voor de goedkoopste energie leverancier is een manier om geld te besparen op je energieverbruik, maar dit is tevens mogelijk door je ramen goed af te dekken. Het raam is een van onze aandachtspunten bij het ontwerpen of herontwerpen van een ruimte in een gebouw. Grote ramen zijn één van de betere energiezuinige eigenschappen van een huis aangezien ze meer licht en lucht in uw kamer binnenlaten. Het valt wel aan te raden om ze te combineren met dichte hoezen. Lichtere hoezen, zoals onder meer vitrages, zijn niet zo goed als de dichtere als het gaat om het regelen van de hoeveelheid natuurlijk licht die je kamer binnenkomt. De verschillende mate van aanpassingen die dichtere afdekkingen, zoals luiken, bieden, geeft je een betere controle, vermindert je afhankelijkheid van kunstmatige verlichting en verhoogt de energie-efficiëntie in huis.

Isolatie

Investeren in isolatie wordt beschouwd als één van de meest effectieve energiebesparende tips voor woningen. Voldoende isolatie werkt op twee manieren. Het vermindert namelijk de hoeveelheid warmte die je ruimte binnenkomt of juist ontsnapt. Wat beter voor jou is hangt af van het klimaat van de plaats waar je woont. Je kunt bijvoorbeeld je plafond en muren laten isoleren om te genieten van een thermisch stabiele en energiezuinige ruimte. Hoewel het een goede energiebesparende technieken is, moet je ervoor zorgen dat je het juiste isolatiemateriaal kiest. Dit komt doordat sommige materialen geschikter zijn voor bepaalde typen huizen en ruimtes dan andere. Je kunt een expert raadplegen voor advies bij het kiezen van een geschikt isolatiemateriaal.

Armaturen

Energiezuinige armaturen kunnen een enorm verschil maken op uw energierekening, vooral in continu verlichte ruimtes zoals kantoren en fabrieksvloeren. Het valt dan ook aan te raden om waar mogelijk te kiezen voor energiebesparende apparaten voor woningen en verlichting. Armaturen vallen hier dus zeker onder. Het is hierbij zeker verstandig om ervoor te kiezen om led verlichting aan te schaffen, wat wel relatief dure armaturen zijn. Hun hoge aanschafkosten worden gelukkig op de lange termijn terugverdiend doordat ze een lange levensduur hebben. Daarnaast zullen de led armaturen er bovendien voor zorgen dat je flink wat geld kunt besparen op je energierekening. 

Back to Top