Dekvloeren voor vloerverwarming

Dekvloeren voor vloerverwarming

Steeds meer mensen kiezen ervoor hun huis te verwarmen door middel van vloerverwarming. Deze comfortabele verwarming zorgt voor een goede hitteverdeling en is daardoor energiezuinig. Vloerverwarming wordt opgenomen in de dekvloer. De dekvloer is de vloer die op de constructievloer wordt aangebracht als egaliserende en vaak ook isolerende laag. Het is een laag van een paar centimeter dik waarop vloerbedekking aangebracht kan worden, eventueel met een isolerende onderlaag. In sommige gevallen kan de dekvloer ook als eindvloer gebruikt worden. Denk hierbij aan de industriële look die een betonnen vloer kan geven aan je woning. Wist je dat er verschillende dekvloeren zijn die bij vloerverwarming gebruikt kunnen worden? Lees hieronder alles over de verschillende dekvloeren voor vloerverwarming

 

Zwevende dekvloer

In de meeste gevallen wordt gekozen voor een zwevende dekvloer. Deze vloer zweeft niet, zoals de naam doet vermoeden, maar ligt op een isolerende onderlaag. Daarnaast wordt de vloer niet rechtstreeks tegen wanden of verticale leidingen geplaatst. Dit wordt gedaan om het doorgegeven van trillingen te voorkomen, die geluidsoverlast kunnen veroorzaken. Daarnaast beschermt de isolerende onderlaag de dekvloer tegen krimp. De warmte van de vloerverwarming wordt namelijk niet direct doorgegeven aan de dekvloer. Een zwevende dekvloer is eenvoudig aan te leggen, maar het is niet de goedkoopste oplossing. Kun je hiermee leven, dan is een zwevende dekvloer voor jou waarschijnlijk de beste keuze. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een zwevende dekvloer. 

 

Gietvloeren

Een gietvloer is een dekvloer die ook als zwevende vloer kan worden aangebracht. Je kunt kiezen uit verschillende materialen, zoals cement, zandcement en anhydriet. Cement en zandcement worden beide gegoten en vervolgens uitgesmeerd. Het is daarna ook mogelijk om de cementen dekvloer te polijsten, zodat deze ook als eindvloer gebruikt kan worden. Er moet dan een slijtvaste laag op worden aangebracht. Een anhydriet vloer is een vloer die in populariteit toeneemt. Deze gipsgebonden vloer vloeit na het gieten zelf uit en dat heeft een heel vlakke vloer tot resultaat, die bovendien zeer gering krimpt. Deze dekvloer kan zeer snel aangebracht worden is daarom ook een milieubewuste keuze. 

 

Magnesietvloer

Zoek je een dekvloer voor een monumentaal pand met vloerverwarming? Dan is een magnesietvloer een goede keuze. Monumentale panden hebben vaak een houten ondervloer, die niveauverschillen kan vertonen en weinig gewicht kan dragen. Voor deze panden is een magnesietvloer de beste keuze. Met een magnesietvloer wordt je vloer weer mooi egaal gemaakt. Een magnesietvloer weegt daarbij maar 3,5 kg per m2 bij een vloer van een centimeter dik. Dit gewicht is niet met andere dekvloeren te vergelijken. Daarnaast is een magnesietvloer brandwerend, zodat je pand goed beschermd is tegen brandschade.

Bron: superrenovatie.nl

Back to Top