Tips voor het uitzoeken van de juiste verlichting in je woning

Tips voor het uitzoeken van de juiste verlichting in je woning

De verlichting die je in je huis hebt bepaald voor een groot deel de sfeer. Daarnaast kan de verlichting voor verschillende doeleinden gebruikt worden, zoals bij een werkplek, de slaapkamer of aan de eettafel. Het kiezen van de juiste verlichting is afhankelijk van de functionaliteit en de eigen voorkeuren. Wij geven een aantal tips voor het kiezen van de juiste verlichting in jouw woning.

  • Kies voor de juiste lampen met sfeerverlichting in de woonkamer. Je wilt dat de woonkamer gezellig is en dat dit de plek is waar je lekker tot rust kunt komen en kennissen kunt uitnodigen. We zien dat vintage lampen steeds vaker wordt toegepast bij woningen met een moderne uitstraling. Dit komt voornamelijk door het contrast van beide.
  • Waar komt de verlichting uiteindelijk? In de keuken heb je vaak boven de eettafel een lamp nodig die puur als functie heeft om jou te laten zien wat je op het bord hebt liggen, zodat je weet wat je eet. In de woonkamer of slaapkamer daarentegen kan de verlichting meerdere functies hebben. Zo wil je in je slaapkamer kunnen relaxen, moet jij je klaarmaken bij goed licht en kan het zijn dat je jouw slaapkamer ook gebruikt als werkplek. Ditzelfde geldt voor de woonkamer. Je wilt dat je hier lampen hebt die kunnen dimmen, maar ook fel kunnen schijnen.
  • De verlichting die je kiest is afhankelijk van de rest van de woning. Zorg er voor dat de verlichting aansluit op de huidige sfeer van de kamer. Let daarbij op de kleuren en de vormgeving van de lampen en de elementen in de kamer. De manier waarop de kleur van het interieur wordt weergegeven is namelijk voor een groot gedeelte afhankelijk van het licht dat erop schijnt.
  • Heb je bepaalde voorwerpen of elementen in je woning die je graag ‘extra in het licht’ wilt zetten? Dan is accentverlichting een geschikte keuze. Voorbeelden zijn een boekenkast of een bepaald schilderij dat je graag wat extra aandacht wilt geven. Dit kunnen ook andere (architecturale) vormen in je woning zijn.
  • Vergeet ook niet aan de kosten van verlichting te denken. De ene lamp kan er leuker uitzien dan de andere, maar kan ook een stuk duurder zijn. Stel jezelf dan de vraag of die lamp het toch waard is. Daarmee bedoelen we niet alleen de aanschafkosten, maar ook het energieverbruik tussen lampen kan groot zijn.
Back to Top